Canva.com
Aromatyczne ciasto ze śliwkami. Przepis od siostry Anastazji jest hitem w sieci!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sezon na śliwki właśnie się rozpoczął! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne ciasto śliwkowe z delikatną kruszonką. To doskonały deser na jesienne popołudnie do kawy lub herbaty.
Reklama
Składniki na pyszne ciasto
Canva.com
Śliwki to wszechstronny owoc, który można spożywać na surowo, ugotować, a nawet zmieszać w smoothie. Są bogate w błonnik i witaminę C, które pomagają zwalczać choroby, takie jak przeziębienie. Są również dobrym źródłem potasu, witaminy A i witaminy B6.
Zobacz także
Reklama
Zawierają przeciwutleniacze, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać rakowi. Śliwki mogą być spożywane na surowo lub gotowane i zapewniają orzeźwiający, cierpki smak, który dobrze sprawdza się w wielu potrawach.
Przepis siostry Anastazji
Składniki na ciasto siostry Anastazji:
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g cukru,
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego zmielonego,
- 100 ml mleka,
- 6 jaj,
- 100 g mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 250 g cukru.
Reklama
Kruszonka:
- 200 g mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 120 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 70 g zmielonych orzechów lub migdałów,
- 130 g masła.
Dodatki:
- 1,5 kg śliwek,
- 3 łyżki bułki tartej.
Canva.com
- Śliwki opłukujemy pod bieżącą wodą. Pozbywamy się pestek i ogonków. Kroimy na ćwiartki.
- Zagniatamy ciasto i do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy masło, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy.
- Masę serową przygotujemy zaczynając od oddzielenie żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ser i mleko.
- Przygotowujemy kruszonkę. Dodajemy orzechy.
- Śliwki odsączamy z nadmiaru wody i posypujemy bułką tartą.
- Na blachę do pieczenia wykładamy kruche ciasto i śliwki wymieszane z bułką tartą.
- Placek ze śliwkami pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki
Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.
Śliwkowe ciasto ucierane babci Jadzi. Ten przepis jest hitem
Tradycyjne przepisy rodzinne mają w sobie niezwykły urok i smak, który trudno znaleźć gdzie indziej. Śliwkowe ciasto ucierane babci Jadzi to prawdziwy hit w naszej rodzinie i zawsze cieszy się ogromną popularnością. Dzielimy się z Wami tym wyjątkowym przepisem, abyście i Wy mogli spróbować tego niezwykłego smaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl