Przepyszna szarlotka z przepisu siostry Anastazji. Lepszej nie znajdziesz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka siostry Anastazji — składniki
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru
3 żółtka
200 g zimnego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jabłka do szarlotki
1,5 kg kwaśnych jabłek na szarlotkę
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie szarlotki siostry Anastazji
Przygotowanie szarlotki zaczynamy od jabłek. Owoce myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon — wszystko mieszamy.
Jabłka odstawiamy na 2 do 3 godzin, aby puściły sok. Przed nałożeniem ich na ciasto sok dociskamy i oczywiście wypijamy.
Przesianą mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodajemy zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach. Dokładnie mieszamy, aby powstał “piasek”.
Żółtka wbijamy do kubka i mieszamy z kwaśną śmietaną i ekstraktem waniliowym.
Mieszankę wlewamy do mąki z masłem i szybko zarabiamy ciasto, które dzielimy na 2 części.
Blachę na szarlotkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta i układamy na blasze. Lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem.
Canva.comCiasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 15 minut.
Na podpieczony spód równomiernie wysypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy odciśnięte jabłka. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 do 35 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Przed podaniem szarlotkę siostry Anastazji posypujemy cukrem pudrem.
Przepyszna szarlotka z klasztornego przepisu jest gotowa. Smacznego!