Szarlotka siostry Anastazji - kwadratowa porcja ciasta oprószona cukrem pudrem
Canva.com

Przepyszna szarlotka z przepisu siostry Anastazji. Lepszej nie znajdziesz!

Szarlotka siostry Anastazji to tradycyjna polska szarlotka na dużą blachę. Sekret smaku tego ciasta tkwi w prostych składnikach. Są to kwaśne jabłka, masło, mąka, cukier, jajka i trochę śmietany. Połączenie tych produktów daje naprawdę zachwycający efekt w postaci przepysznej szarlotki siostry Anastazji. Oto wypróbowany przepis na szarlotkę na dużą blachę!
Reklama

Szarlotka siostry Anastazji — składniki

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka drobnego cukru 

  • 3 żółtka

  • 200 g zimnego masła

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Utarte jabłka do szarlotki siostry Anastazji na białym talerzu. Obok tarka i czerwone jabłko
Canva.com

Jabłka do szarlotki

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek na szarlotkę 

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie szarlotki siostry Anastazji

  1. Przygotowanie szarlotki zaczynamy od jabłek. Owoce myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon — wszystko mieszamy. 

  2. Jabłka odstawiamy na 2 do 3 godzin, aby puściły sok. Przed nałożeniem ich na ciasto sok dociskamy i oczywiście wypijamy. 

  3. Przesianą mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia.

  4. Do mąki dodajemy zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach. Dokładnie mieszamy, aby powstał “piasek”.

  5. Żółtka wbijamy do kubka i mieszamy z kwaśną śmietaną i ekstraktem waniliowym. 

  6. Mieszankę wlewamy do mąki z masłem i szybko zarabiamy ciasto, które dzielimy na 2 części.

  7. Blachę na szarlotkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

  8. Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta i układamy na blasze. Lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem.

    Wałkowanie ciasta na szarlotkę na drewnianej stolnicy
    Canva.com
  9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 15 minut.

  10. Na podpieczony spód równomiernie wysypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy odciśnięte jabłka. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

  11. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 do 35 minut w 200 stopniach Celsjusza.

  12. Przed podaniem szarlotkę siostry Anastazji posypujemy cukrem pudrem.

Przepyszna szarlotka z klasztornego przepisu jest gotowa. Smacznego! 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama