Canva.com

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu. Piłaś już? Zrobisz ją ekspresowo

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu to pomysł na orzeźwiający napój, którego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warto zaczekać kilka dni na finalny efekt. Jeśli latem chcesz zaskoczyć gości czymś oryginalnym, ten przepis idealnie się do tego nadaje. Jak przygotować lemoniadę z kwiatów czarnego bzu?

Składniki:

  • 4l przegotowanej wody
  • 10 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 pomarańcza
  • 300g miodu
  • 3 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj w pełni rozkwitłe kwiaty czarnego bzu. Nie otrzepuj ich, aby nie pozbawić ich pyłku kwiatowego. Kwiaty wsyp do dużego słoika.
  2. Cytryny i pomarańczę wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w cienkie plastry. Całość wrzuć do słoika z kwiatami.
  3. Miód rozpuść w przegotowanej wodzie, a roztwór wlej do słoika i wymieszaj.
  4. Słoik przykryj czystą gazą i zabezpiecz gumeczką. Odstaw na blat na 5 dni. Codziennie mieszaj lemoniadę drewnianą łyżką.
  5. Po pięciu dniach zlej lemoniadę do butelek przez gęste sito, aby pozbyć się piany wynikającej z naturalnej fermentacji. Musująca lemoniada najlepiej smakuje schłodzona i z dodatkiem kostek lodu.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł