Canva

Łosoś z grilla z cytryną i solą morską — niebo w gębie!

Łosoś smakuje wyjątkowo chyba w każdej wersji: smażony, pieczony, gotowany na parze... Mimo wszystko warto wypróbować też łososia z grilla. W połączeniu z cytryną, odrobiną morskiej soli i ziołami daje niesamowity efekt. Czy zrobienie ryby z grilla jest trudne? Absolutnie nie! Sprawdź, jak łatwo możesz ją przygotować!

Łosoś z grilla — o czym trzeba pamiętać?

Przygotowanie takiego łososia jest bardzo proste, można też zrobić go dość szybko, ale jeśli ma się więcej czasu, to warto go wcześniej zamarynować, na jakąś godzinę. Sprawi to, że ryba będzie smaczniejsza.

Jeśli chodzi o grill, na którym można przyrządzić łososia, to sprawdzi się każdy rodzaj.

Canva

Składniki potrzebne do zrobienia łososia z grilla

Mięso łososia koniecznie musi być ze skórą. Cytrynę da się zastąpić limonką. Sól w ostateczności może być zwykła kuchenna lub himalajska.

Wskazane w przepisie przyprawy można modyfikować. Sprawdzi się też gotowa, kupna przyprawa do ryb.

Oliwę można zastąpić olejem, a biały pieprz czarnym.

  • 4 kawałki łososia ze skórą
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku

Jak krok po kroku przyrządzić łososia z grilla?

Za przyrządzanie tej ryby lepiej zabrać się trochę wcześniej, żeby mogła poleżeć trochę w marynacie.

Łososia trzeba umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku trzeba przecisnąć przez praskę. Połowę koperku posiekać. Rybę powinno natrzeć się sokiem z cytryny.

Olej wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Powstałą marynatą natrzeć łososia i schować go do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku na godzinę.

Następny krok to grillowanie. Grill musi być dobrze rozgrzany, a każdy kawałek powinien być na nim grillowany około 5 minut z każdej strony.

Gotową rybę należy udekorować pozostałym koperkiem.

Canva

Z czym serwować łososia z grilla?

Idealny będzie do sałatki, na przykład sałatki ziemniaczanej albo greckiej. Dobrze skomponuje się z ryżem, pieczywem czy grillowanymi warzywami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł