Kalafior gotowany w mleku
Canva.com

Aksamitny kalafior gotowany w mleku. Rozpływa się w ustach!

Kalafior gotowany to smak naszego dzieciństwa. Dziś podzielimy się z wami pysznym przepisem na kalafiora zanurzonego w mlecznej kąpieli. Aby wzbogacić jego smak dodamy odrobinę cukru brzozowego. To jest pyszne!
Reklama

Kalafior jest niezwykle cenny w wiosenno-wakacyjnej diecie. To lekkie warzywo jest bardzo pożywne i bogate w niezbędne składniki odżywcze.

Wielka moc kalafiora

Kalafior gotowany w mleku
Canva.com

Kalafior jest bardzo zdrowy i możemy go jeść także na surowo. To źródło cennych dla naszego organizmu witamin oraz składników odżywczych. Często dodajemy kalafiora do sałatek, ale także spożywamy go jako lekką przekąskę. Kalafior jest niskokaloryczny i z pewnością sprawdzi się w diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Reklama

Witaminy zawarte w kalafiorze, to m.in. A, B, C oraz K. Warto wspomnieć także, że kalafior jest bogaty w potas, wapń, cynk, sód, magnez oraz fosfor.

Kalafiora mogą spożywać także kobiety w ciąży. Należy jednak pamiętać, że ma działanie wzdymające, więc w ostatnich tygodniach ciąży lepiej będzie go unikać w codziennej diecie. Nadmierne spożywanie kalafiora, jak i warzy w rodziny kapustnych może także pogłębiać objawy niedoczynności tarczycy.

Reklama

Dzieje się tak, ponieważ substancje zawarte w kalafiorze, brokułach i kapuście zaburzają wchłanianie jodu.

Jak przygotować kalafiora w mlecznej kąpieli?

Kalafior gotowany w mleku
Canva.com

Do przygotowania pysznego kalafiora gotowanego w mleku potrzebujemy:

  • 1 główka kalafiora
  • 0.5 l mleka
  • 0.5 l wody
  • 1 łyżka cukru brzozowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Do garnka wlewamy mleko oraz wodę i dodajemy 1 łyżkę cukru brzozowego, czyli ksylitolu. Gdy mleczny roztwór zacznie wrzeć dodajemy sól. Warto używać mleka bez laktozy, aby nadać delikatnej słodkości kalafiorowi.

Warzywo dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 20 minut w mlecznej kąpieli. Ugotowany, aksamitny kalafior podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz koperkiem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama