Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Majówka coraz bliżej! Poznaj przepis na grillowane kiełbaski z... piekarnika
Do przeczytania w ok. 1 min.
Nie każdy wie, że aromatyczne i chrupiące kiełbaski możemy przygotować w piekarniku i ich smak będzie równie zachwycający, jak tych z rusztu. Oto świetny przepis na majówkę, gdy za oknem będzie szaro i buro.
Przepis na grillowaną kiełbasę w piekarniku
Składniki:
- 4-6 kiełbasek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Przyprawy do smaku (np. sól, pieprz, papryka, czosnek)
Jak przygotować grillowane kiełbaski w piekraniku?
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Na dużym blacie lub desce do krojenia pokrój kiełbaski na kawałki o długości około 5-7 cm.
- W misce wymieszaj kawałki kiełbasek z 1 łyżką oleju roślinnego i przyprawami do smaku.
- Przełóż kawałki kiełbasek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Umieść blaszkę w piekarniku i piecz przez około 20-25 minut, aż kiełbaski zaczną się rumienić.
- Wyjmij kiełbaski z piekarnika i pozostaw na blasze na kilka minut przed podaniem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak musztarda, ketchup, czy warzywa grillowane.
Z czym podać grillowaną kiełbaskę? Kilka pomysłów:
- Kiełbasę podawaj w bułce, posmarowanej musztardą lub keczupem i z ulubionymi dodatkami, takimi jak kiszone ogórki, sałata czy pomidory.
- Do grillowanej kiełbasy świetnie pasują różnego rodzaju sosy, takie jak musztarda, keczup, majonez czy sos barbecue. Możesz też spróbować przygotować własny sos, np. na bazie jogurtu, chrzanu czy papryki.
- Możesz przygotować także ziemniaki w mundurkach lub frytki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?