Ziemniaki z grilla w folii: Co je wyróżnia od innych?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowanie ziemniaków do grillowania w folii
Wybór odpowiednich ziemniaków
Wybierając ziemniaki do grillowania, warto postawić na młode, małe lub średniej wielkości ziemniaki o jednolitej wielkości. Wtedy wszystkie ziemniaki będą się równomiernie piec i będą miękkie w środku.
Umycie i pokrojenie ziemniaków
Przed grillowaniem ziemniaki należy dokładnie umyć, nie obierając ich ze skórki. Można je również naciąć w różne wzory (np. krzyżyk) lub pokroić w plastry lub ćwiartki, aby uzyskać różne efekty smakowe i wizualne.
Metody grillowania ziemniaków w folii
Ziemniaki grillowane w całości
Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Wtedy na ruszcie powinny spędzić 20 minut. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości, 6 łyżeczek masła, szczypiorek do podania, sól i pieprz.
Ziemniaki z grilla w ziołach
Takie ziemniaki z grilla w folii aluminiowej najlepiej będą smakować, jeśli je uprzednio ugotujemy, a następnie potniemy w plasterki i natrzemy olejem. Potem wystarczy je posypać przyprawami (np. papryką ostrą i czosnkiem) i dodać zioła (np. szałwię, bazylię), zawinąć w folię i wrzucić na grill
Ziemniaki z grilla z czosnkiem i rozmarynem
Czosnek kroimy w plasterki, a rozmaryn rozcieramy w moździerzu. Plasterki czosnku wkładamy pomiędzy cząstki ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami. Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.
Ziemniaki z grilla z boczkiem
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 4 łyżeczki masła
- 8 plastrów boczku
- sól
- rozmaryn
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i osusz ziemniaki.
- Natnij ziemniaki co 3-5 mm do 3/4 głębokości.
- Wysmaruj ziemniaki masłem i posól.
- Owiń każdego ziemniaka plasterkiem boczku.
- Owiń ziemniaki w folię aluminiową.
- Grilluj ziemniaki na ruszcie przez około 40-50 minut, aż będą miękkie.
- Podawaj gorące, posypane świeżym rozmarynem.
Porady i wskazówki
Jak przyśpieszyć pieczenie ziemniaków na grillu?
Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Wtedy na ruszcie powinny spędzić 20 minut.
Przyprawy do ziemniaków z grilla
Grillowane ziemniaki dobrze komponują się z ziołami: tymiankiem, rozmarynem, bazylią, koperkiem czy majerankiem. Można nimi posypać kartofle przed zapiekaniem albo zmieszać przyprawy z olejem, a następnie taką marynatą pokryć ziemniaki i pozostawić na kwadrans.