Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Marchewka z jabłkiem w trzech odsłonach - surówki idealne do mięs oraz ryb
Do przeczytania w ok. 1 min.
Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że marchewka oraz jabłko są po prostu zdrowe. Oprócz korzystnego wpływu na nasz organizm mają jeszcze jedną ogromną zaletę, są smaczne. To właśnie z marchewki i jabłek możemy w kilka chwil przygotować smaczny deser lub surówkę.
Marchewka z jabłkiem jako surówka lub zdrowy deser.
Marchewkę należy obrać, starannie umyć i potrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka również myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, jednak tym razem korzystamy z dużych oczek. Leczymy jabłka z marchewką i starannie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać cukier. Marchewkę z jabłkiem możemy podawać od razu po przygotowaniu, jak również schłodzoną w lodówce.
Smażona marchewka z jabłkiem.
- Połączenie tych dwóch składników niekoniecznie musi występować zawsze w wersji surowej. Marchewka zasmażana z jabłkiem sprawdza się znakomicie jako deser oraz jako farsz do wypieków.
- Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią jabłka z marchewką. Dodajemy sok ze świeżej pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Oczywiście możemy dodać również cukier i cynamon dla podkręcenia smaku. Smażymy kilka chwil do uzyskania konsystencji papki.
Marchewka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami włoskimi na gorąco.
Marchewkę z jabłkiem smażymy na patelni (według wyżej podanego przepisu) i po starannym wymieszaniu składników dodajemy również bakalie - rodzynki oraz orzechy włoskie. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu możemy cieszyć się smakiem zdrowego i smacznego deseru.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jesz codziennie jabłko? Sprawdź, co tracisz
Jabłko dziennie to zdrowie na wyciągnięcie ręki! To popularne powiedzenie doskonale oddaje korzyści płynące z regularnego spożywania tego soczystego owocu. Jabłka są nie tylko pyszne, ale również niezwykle zdrowe. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć je do swojej codziennej diety.
Ciasto dyniowo-marchewkowe. Idealne na Halloween
Halloween to czas, kiedy w kuchni możemy dać się ponieść wyobraźni i przygotować dania, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wprowadzają nas w magiczny, jesienno-dyniowy nastrój. Ciasto dyniowo-marchewkowe to doskonały wybór na tę okoliczność - połączenie aromatycznej dyni i słodkich marchewek sprawia, że to danie nie tylko smakuje wybornie, ale też jest świetnym pomysłem na zdrowy deser.
Marchew + imbir, czyli koktajl na odporność. Oto przepis
Odporność organizmu to kluczowy czynnik wpływający na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Wzmacnianie swojego układu immunologicznego może pomóc w zapobieganiu różnym chorobom i infekcjom. Jednym z najlepszych sposobów na to jest zdrowa dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze. Koktajl z marchwi i imbiru to doskonały sposób na wzmocnienie odporności, ponieważ te dwa składniki są pełne witamin i przeciwutleniaczy. Oto przepis na ten pyszny i zdrowy napój.