Marchewka z jabłkiem w trzech odsłonach - surówki idealne do mięs oraz ryb

Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że marchewka oraz jabłko są po prostu zdrowe. Oprócz korzystnego wpływu na nasz organizm mają jeszcze jedną ogromną zaletę, są smaczne. To właśnie z marchewki i jabłek możemy w kilka chwil przygotować smaczny deser lub surówkę.

Marchewka z jabłkiem jako surówka lub zdrowy deser.

Marchewkę należy obrać, starannie umyć i potrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka również myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, jednak tym razem korzystamy z dużych oczek. Leczymy jabłka z marchewką i starannie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać cukier. Marchewkę z jabłkiem możemy podawać od razu po przygotowaniu, jak również schłodzoną w lodówce.

Smażona marchewka z jabłkiem.

  • Połączenie tych dwóch składników niekoniecznie musi występować zawsze w wersji surowej. Marchewka zasmażana z jabłkiem sprawdza się znakomicie jako deser oraz jako farsz do wypieków.
  • Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią jabłka z marchewką. Dodajemy sok ze świeżej pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Oczywiście możemy dodać również cukier i cynamon dla podkręcenia smaku. Smażymy kilka chwil do uzyskania konsystencji papki.

Marchewka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami włoskimi na gorąco.

Marchewkę z jabłkiem smażymy na patelni (według wyżej podanego przepisu) i po starannym wymieszaniu składników dodajemy również bakalie - rodzynki oraz orzechy włoskie. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu możemy cieszyć się smakiem zdrowego i smacznego deseru.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł