Konfitura marchewkowa
Canva.com

Konfitura z marchewki i pomarańczy. Idealny dodatek do zimowych ciast

Czas na przygotowanie wybornej konfitury ze słodkiej marchewki i pomarańczy. To ciekawe połączenie smaków jest po prostu obłędne. Przepis pochodzi z przepiśnika naszej ukochanej babci Alinki.
Reklama

Składniki na konfiturę marchewkową

Marchew to świetne warzywo do jedzenia. Mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do obniżania ciśnienia krwi i pomocy w trawieniu. Marchew jest również bogata w witaminę A, witaminę B6, witaminę C, witaminę K, potas, magnez, żelazo i mangan.

Marchew jest doskonałym źródłem błonnika i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo marchew może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi, utrzymując uczucie sytości przez dłuższy czas.

Konfitura marchewkowa
Canva.com
Reklama

Do przygotowania konfitury potrzebujemy:

  • 300 g marchwi
  • 600 g pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 5 ziaren kardamonu
  • 250 g cukru
  • 50 ml wody

Jak zrobić przetwory z marchewki i pomarańczy?

Konfitura marchewkowa
Canva.com
  1. Marchewkę obieramy i kroimy na małe plastry.
  2. Zalewamy wodą oraz sokiem z pomarańczy.
  3. Wszystko przelewamy do garnka i dusimy przez 20 minut.
  4. Miękką marchewkę blendujemy na gładki i jednolity mus.
  5. Do marchewki dodajemy pomarańcze, kardamon i całość mieszamy.
  6. Dodajemy cukier i zagotowujemy przez 3 minuty.
  7. Ciepłą konfiturą przelewamy do słoików.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama