Marynata do karkówki
canva.com

Marynata do karkówki - zostań królową grilla!

Jeśli planujesz przygotować karkówkę, nie możesz zapomnieć o dobrym marynowaniu mięsa. Marynata do karkówki nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat.
Reklama

Marynata miodowo-musztardowa do karkówki

Składniki:

  • 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Jak przygotować marynatę do karkówki?

  1. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce.
  2. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry.
  3. Plastry mięsa umieścić w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  4. Przed smażeniem lub pieczeniem mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
 Marynata do karkówki
canva.com

Jak długo marynować karkówkę?

Reklama

Optimalny czas marynowania karkówki to 12-20 godzin. Najlepiej umieścić mięso w marynacie wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można zacząć grillowanie lub pieczenie.

Jak przechowywać marynowaną karkówkę?

Marynowaną karkówkę najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli nie planujesz przygotować mięsa od razu, można je zamrozić. Przed zamrożeniem należy je dobrze odsączyć i opakować w folię spożywczą lub woreczki strunowe.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama