Canva.com

Marmolada truskawkowa z przepisu Babci Jadzi. Pyszna i bez konserwantów!

Słodka, gładka i naturalna - taka jest marmolada truskawkowa z przepisu naszej babci. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik jak zrobić dobrze marmoladę, aby zachwycała smakiem.

Składniki na przetwory z truskawek

Canva.com

W naszym ogrodzie właśnie jest prawdziwy wysyp późnej odmiany truskawek. Są czerwone, soczyste i cudownie pachną. Przygotujemy wspólnie zatem pyszną marmoladą z receptury zapisanej w przepiśniku babci.

To stary, dobry przepis, który was zachwyci - bez ulepszaczy smaku i z zachowaniem walorów aromatu. Truskawki to jedne z tych pysznych owoców, które chcemy jeść przez cały rok, dlatego już dziś warto zrobić pyszne przetwory w słoiczkach.

Jak przygotować marmoladę?

Do przygotowania pysznych słoiczków z marmoladą potrzebujemy zaledwie dwóch składników:

  • 1 kg truskawek
  • 60 g cukru
Canva.com

Przygotowanie specjału krok po kroku

  1. Czas na gotowanie! Truskawki na początku myjemy i osuszone owoce delikatnie rozgniatamy.
  2. Wszystko przenosimy do garnka i podgrzewamy. Rozgotowane truskawki przecieramy przez sitko i umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż składniki zgęstnieją.
  3. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy marmoladę przez 10 minut.
  4. Marmoladę przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł