Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Marmolada truskawkowa z przepisu Babci Jadzi. Pyszna i bez konserwantów!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Słodka, gładka i naturalna - taka jest marmolada truskawkowa z przepisu naszej babci. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik jak zrobić dobrze marmoladę, aby zachwycała smakiem.
Składniki na przetwory z truskawek
Canva.com
W naszym ogrodzie właśnie jest prawdziwy wysyp późnej odmiany truskawek. Są czerwone, soczyste i cudownie pachną. Przygotujemy wspólnie zatem pyszną marmoladą z receptury zapisanej w przepiśniku babci.
To stary, dobry przepis, który was zachwyci - bez ulepszaczy smaku i z zachowaniem walorów aromatu. Truskawki to jedne z tych pysznych owoców, które chcemy jeść przez cały rok, dlatego już dziś warto zrobić pyszne przetwory w słoiczkach.
Zobacz także
Jak przygotować marmoladę?
Do przygotowania pysznych słoiczków z marmoladą potrzebujemy zaledwie dwóch składników:
- 1 kg truskawek
- 60 g cukru
Canva.com
Przygotowanie specjału krok po kroku
- Czas na gotowanie! Truskawki na początku myjemy i osuszone owoce delikatnie rozgniatamy.
- Wszystko przenosimy do garnka i podgrzewamy. Rozgotowane truskawki przecieramy przez sitko i umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż składniki zgęstnieją.
- Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy marmoladę przez 10 minut.
- Marmoladę przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!