Robimy przetwory! Czas na domowy dżem truskawkowy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić domowy dżem truskawkowy?
Dżem z truskawek to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów. Do jego wykonania w wersji tradycyjnej wystarczy jedynie cukier oraz dojrzałe polskie truskawki. W zależności od przepisu do dżemu możemy dodawać także sok z cytryny, który zapewni truskawkom ładny kolor, odrobinę tłuszczu (np. masła), dzięki czemu smak dżemu będzie bardziej intensywny, a także trochę soli, która uwydatnia słodycz owoców. Do tradycyjnego dżemu nie dodajemy żadnych zagęstników w postaci pektyny lub żelfixu. Kolor, smak oraz konsystencję tradycyjny dżem truskawkowy zawdzięcza jedynie owocom oraz długotrwałemu smażeniu z dodatkiem cukru. Oto prosty przepis na domowy dżem truskawkowy.
Dżem truskawkowy — składniki
2 kg świeżych, zdrowych truskawek
1 kg białego cukru
sok z jednej cytryny
¼ łyżeczki soli
Dżem z truskawek — wykonanie krok po kroku
Zdrowe, dojrzałe truskawki myjemy w chłodnej wodzie, oczyszczamy z szypułek i zostawiamy do wysuszenia.
Jeżeli owoce są większe, kroimy je na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do rondla o grubszym dnie, w którym będziemy smażyć dżem. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz sól.
Rondel ustawiamy na palniku i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Cały czas mieszamy, aby truskawki puściły sok, który rozpuści cukier.
Zmniejszamy intensywność podgrzewania i co jakiś czas mieszając, gotujemy truskawki około godziny. Odstawiamy, aby truskawki wystygły (możemy zostawić nawet do następnego dnia).
Zimną masę na dżem ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, a raczej smażymy jeszcze 1,5 - 2 godzin. Dżem musimy częściej mieszać, ponieważ staje się gęsty i istnieje ryzyko przypalenia.
Przygotowujemy wyparzone słoiki. Do czystych naczyń nakładamy porcje gorącego dżemu, tak aby pozostał ok. 1 cm wolnego miejsca pod wieczkiem. Następnie słoiki zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Zostawiamy do wystygnięcia dżemu.
Słoiki z dżemem możemy pasteryzować w piekarniku lub w kąpieli wodnej, ale nie jest to konieczne. Cukier jest doskonałym konserwantem i z powodzeniem zapewni trwałość naszych przetworów.
Dżem truskawkowy to idealny dodatek do śniadania, a także deserów i wypieków. Warto wypróbować ten przepis i przygotować pierwszą porcję dżemu truskawkowego. Być może będzie to początek przygody z domowymi przetworami! Powodzenia!