Canva.com

Mięso i ziemniaki gotowe? A co z dodatkiem? Oto ekspresowy pomysł na surówkę

Gdy myślimy o obiedzie, nasze pierwsze skojarzenie to najczęściej zupa i danie główne. W tradycyjnej polskiej kuchni obiad jest najobfitszym i najsmaczniejszym posiłkiem. Bardzo często spożywamy go wraz z innymi domownikami, obiad jest również centralnym elementem wszystkich rodzinnych spotkań i uroczystości.

Mnogość zup i dań, które możemy przygotować może wręcz przyprawić o ból głowy. Najczęściej wybieramy dania mięsne lub ryby.

Popularny jest szczególnie schabowy z ziemniakami. Przygotowując obiad, nie możemy jednak zapominać o licznych dodatkach, które niewątpliwie wpływają na jakość całego posiłku.

Dodatki powinny być odpowiednio dobrane, idealnie komponując się z daniem głównym i uzupełniając jego smak.

Do mięsa najczęściej podajemy gotowane lub tłuczone ziemniaki, kluski śląskie, ryż lub kaszę. Na naszych stołach królują także surówki lub dodatki takie jak tarta marchewka albo buraczki. I właśnie surówkom powinniśmy poświęcać więcej uwagi. Są bowiem nie tylko bardzo smaczne ale przede wszystkim zdrowe - znakomicie uzupełniają smak dań ale również są źródłem wielu witamin i składników odżywczych.

Również gdy wybieramy się do restauracji, zestaw surówek to najpopularniejszy dodatek, którym możemy się posilić. Tutaj warto jednak podkreślić, że najlepsze surówki to te przygotowywane na świeżo i bez kalorycznych, niezdrowych dodatków. To samo dotyczy także surówek kupowanych w sklepach i dyskontach - nie wszystkie są zdrowe i "domowe", chociaż właśnie takim określeniem przyjęło się je nazywać.

Surówka przyrządzona w domu to gwarancja zdrowia i pysznego smaku.

Przygotujesz ją ekspresowo, w zaledwie kwadrans i tylko z kilku prostych składników.

Z tych składników przygotujemy sześć porcji surówki: 40 dag białej kapusty (około pół główki), średnie jabłko, 25 ml oliwy, mały pęczek koperku, sok z połówki cytryny, sól (płaska łyżeczka), pieprz (pół płaskiej łyżeczki) i cukier (dwie płaskie łyżki).

Kapustę drobno szatkujemy i umieszczamy w misce. Jabłko ścieramy, koperek także szatkujemy. Zarówno jabłko, jak i koperek także wrzucamy do miski. Dorzucamy również oliwę, sól, pieprz, cukier i sok z połówki cytryny. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. Surówka jest gotowa. Do surówki możemy dodać również startą marchewkę, dzięki czemu jej smak będzie bogatszy. Taka surówka jest idealnym dodatkiem do każdego dania głównego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł