Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Mistrzowski przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi. Nie ma lepszej receptury!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Domowe pierogi kojarzą się nam nieodzownie z babcinymi recepturami. Magda Gessler w jednym ze swoich programów zdradziła, jak zrobić pyszne, cienkie ciasto na pierogi z bogatym wnętrzem i fantazyjnymi brzegami. To najlepszy przepis, jaki znamy!
Składniki na pyszne ciasto na pierogi
Canva.com
Jeśli mieliście przyjemność delektować się smakiem babcinych pierogów, to z pewnością pamiętacie nie tylko ich wyjątkowy smak wewnątrz, ale także cienkie ciasto, które zgrabnie owija farsz. Sekretem dobrze przygotowanego ciasta na pierogi jest elastyczna i gładka masa. Idealna konsystencja to taka, która z łatwością się formuje i nie ma problemów z klejeniem brzegów nawet w najbardziej fantazyjne formy.
Zobacz także
Jednym z najlepszych przepisów na ciasto, który warto spróbować jest receptura Magdy Gessler. Cały sukces tkwi w jednym szczególe. Znana restauratorka zrezygnowała z obecności jajek w cieście. Takie rozwiązanie może ucieszyć także wegan.
Mistrzowski przepis cenionej restauratorki
Canva.com
Do przygotowania idealnego ciasta wedle Magdy Gessler potrzebujemy tylko:
- 500 g mąki pszennej,
- 125 ml przegotowanej, ostudzonej wody,
- sól.
- Na początku przesiewamy mąkę przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
- Następnie mieszamy gorącą wodę z mąką, aż do połączenia.
- Ciasto na pierogi zagniatamy rękami albo drewnianą łyżką. Dolewamy po łyżce ciepłą wodę.
- Sygnałem, że ciasto na pierogi jest gotowe jest jego konsystencja - lepsza, plastyczna i jednorodna.
- Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki o grubości kilku milimetrów.
- Za pomocą szklanki możemy wycinać ulubione kształty i nakładać pyszny farsz.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Przepis na pierogi z kaszą i serem: Idealne danie dla miłośników pierogów
Jeśli jesteś miłośnikiem pierogów i szukasz nowego, smacznego przepisu, to pierogi z kaszą i serem są idealnym wyborem. Ta kombinacja składników daje im niepowtarzalny smak i konsystencję. Dowiedz się, jak przygotować te pyszne pierogi, jakie mają właściwości zdrowotne oraz jak je podawać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Jak ugotować pierogi? To… proste!
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni polskiej, na pewno nie możesz sobie odmówić smaku pysznych pierogów. Jednak dla wielu osób, zwłaszcza początkujących w kuchni, gotowanie pierogów może wydawać się nieco skomplikowane. W tym przewodniku pokażemy Ci, jak krok po kroku ugotować idealne pierogi, które z pewnością zachwycą Twoich gości.