Canva.com

Mistrzowski przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi. Nie ma lepszej receptury!

Domowe pierogi kojarzą się nam nieodzownie z babcinymi recepturami. Magda Gessler w jednym ze swoich programów zdradziła, jak zrobić pyszne, cienkie ciasto na pierogi z bogatym wnętrzem i fantazyjnymi brzegami. To najlepszy przepis, jaki znamy!

Składniki na pyszne ciasto na pierogi

Canva.com

Jeśli mieliście przyjemność delektować się smakiem babcinych pierogów, to z pewnością pamiętacie nie tylko ich wyjątkowy smak wewnątrz, ale także cienkie ciasto, które zgrabnie owija farsz. Sekretem dobrze przygotowanego ciasta na pierogi jest elastyczna i gładka masa. Idealna konsystencja to taka, która z łatwością się formuje i nie ma problemów z klejeniem brzegów nawet w najbardziej fantazyjne formy.

Jednym z najlepszych przepisów na ciasto, który warto spróbować jest receptura Magdy Gessler. Cały sukces tkwi w jednym szczególe. Znana restauratorka zrezygnowała z obecności jajek w cieście. Takie rozwiązanie może ucieszyć także wegan.

Mistrzowski przepis cenionej restauratorki

Canva.com

Do przygotowania idealnego ciasta wedle Magdy Gessler potrzebujemy tylko:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 125 ml przegotowanej, ostudzonej wody,
  • sól.
  1. Na początku przesiewamy mąkę przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
  2. Następnie mieszamy gorącą wodę z mąką, aż do połączenia.
  3. Ciasto na pierogi zagniatamy rękami albo drewnianą łyżką. Dolewamy po łyżce ciepłą wodę.
  4. Sygnałem, że ciasto na pierogi jest gotowe jest jego konsystencja - lepsza, plastyczna i jednorodna.
  5. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki o grubości kilku milimetrów.
  6. Za pomocą szklanki możemy wycinać ulubione kształty i nakładać pyszny farsz.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł