canva.com

Mleko z orzechów brazylijskich, czyli jak zrobić domowe mleko orzechowe

Mleko z orzechów brazylijskich, mimo iż z prawdziwym mlekiem ma niewiele wspólnego, to jest jego doskonałym zamiennikiem. Co najważniejsze nie zawiera laktozy, więc osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe śmiało mogą stosować je w codziennej diecie. Wyjaśniamy jak zrobić mleko z orzechów brazylijskich i do czego można je wykorzystać.

Domowe mleko orzechowe bez laktozy

Orzechy brazylijskie dzięki swoim cennym składnikom mineralnym są zarówno zdrową przekąską, jak i pełnowartościowym półproduktem. Mleko przygotowane na bazie orzechów z Brazylii nie zawiera laktozy ani kazeiny, które bardzo często wywołują niepożądane reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego.

Zastosowanie mleka z orzechów brazylijskich jest niemalże takie samo, jak w przypadku krowiego mleka. Tak więc z powodzeniem możesz wykorzystywać je w przygotowaniu wypieków i nie tylko. Do przygotowania orzechowego mleka nie potrzebujesz zbyt wielu składników oraz specjalnych narzędzi kuchennych.

Lista składników:
  • 2 szklanki orzechów brazylijskich
  • 3 szklanki niegazowanej wody źródlanej
  • naturalny miód lub syrop z agawy
canva.com

Mleko z orzechów brazylijskich krok po kroku

Po skompletowaniu wszystkich składników przygotuj blender kielichowy lub ręczny oraz gazę. Czas przejść do procesu przygotowywania, który jest banalnie łatwy i co najważniejsze nie wymaga wygórowanych umiejętności kulinarnych!
  • Orzechy brazylijskie zalej wodą i odstaw na ok. 60 minut
  • Po tym czasie zawartość naczynia z wodą i orzechami przelej do blendera kielichowego i dodaj resztę składników
  • Wszystko dokładnie zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej cieczy
  • Gotowe mleko orzechowe przecedź przez kawałek gazy w celu odfiltrowania cieczy od gęstego osadu powstałego po zmieleniu orzechów

Jak przechowywać mleko z orzechów

Mleko z orzechów brazylijskich najlepiej wykorzystać od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz je przechować, to możesz to zrobić w lodówce. Czas przechowywania domowego mleka orzechowego nie powinien przekraczać 5 dni.

Przed użyciem warto sprawdzić, czy aby nadaje się ono jeszcze do spożycia. Popsuty napój będzie cechował się wyraźnie kwaśnym i nienaturalnym smakiem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł