Nie lubisz mięsa? Oto smakowita pasta z makreli i twarogu. Prościutki przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Makrela to tłusta ryba morska, która jest łatwo dostępna, tania i zdrowa. Jednak główną zaletą jest jej smak - jest bardzo soczysta, a wędzenie wydobywa z niej jeszcze więcej walorów smakowych. Z tego powodu idealnie nadaje się na pastę, szczególnie jeśli połączysz ją z twarogiem, gotowanym jajkiem i majonezem.
Pasta z makreli i twarogu - prosty przepis
Składniki:
- 10 dag półtłustego twarogu
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- pieprz, sól
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Wędzoną rybę oczyszczamy ze skóry, wyjmujemy kręgosłup oraz ości. Starannie rozdrabniamy ją widelcem. Jajka obieramy ze skorupek i siekamy w małą kostkę. Biały ser kruszymy w palcach albo rozgniatamy widelcem. Do makreli dodajemy ser i jajka, łączymy całość z musztardą, majonezem i szczypiorkiem, a na końcu doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować smak tej pasty, np. zastępując szczypiorek drobno pokrojoną cebulą lub natką pietruszki. Majonez można połączyć z łyżką kwaśnej śmietany, a smak potrawy wzbogacić odrobiną mielonej papryki. Smacznego.