Nie lubisz mleka, ani jogurtów? Oto naturalne źródło wapnia dla Twoich kości!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wysoką zawartością wapnia wykazują się niepozorne nasiona chia.
Znane głównie z wysokiej zawartości błonnika w rzeczywistości mają bardzo dużo korzystnych substancji mineralnych, a do tego są niezwykle przyjemne w zastosowaniu, bo da się z nich tworzyć wspaniałe i zdrowe desery, namaczając je po prostu w mleku, jogurcie sojowym albo mleczku kokosowym. Wapń z nasion chia jest naprawdę dobrze przyswajany. Drobne nasionka można też dodawać bezpośrednio do potraw, bo nie mają one jakoś szczególnie intensywnego smaku, dlatego w wielu potrawach praktycznie się ich nie czuje, co bywa pewnym plusem.
A na jakie inne źródła wapnia w diecie roślinnej można postawić, jeżeli nieszczególnie przepada się za nasionami chia, nie chce się ich kupować albo po prostu nie chce się z nich korzystać?
Najprostszym wyborem będą migdały. Te jędrne twarde orzechy są dobrym źródłem wapnia, a ponadto nikt nie powinien mieć problemu z tym, by codziennie wprowadzić chociażby małą ich garść do diety. Migdały można potraktować jako taką przekąskę, którą je się zaraz po obiedzie albo między większymi posiłkami. Bardzo dobrze wypadają w owsiankach, jaglankach i zwykłych jogurtach. Przygotowane z nich masło stanie się natomiast przepyszną polewą dla naleśników i omletów.
Będąc na diecie wegańskiej, koniecznie trzeba się przyłożyć do tego, by zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na odpowiednią ilość wapnia. Istnieją różne roślinne źródła wapnia. Do wymienionych wyżej nasion chia i migdałów można dodać jeszcze mak, siemię lniane oraz nasiona czarnuszki.