Niebanalne puree ziemniaczane. Dodaj odrobinę soku z cytryny i buraki

Jeśli szukasz nowego sposobu na puree ziemniaczane, pomyśl o dodaniu do niego swojskich buraków. W ten sposób odmienisz tradycyjny dodatek do obiadu i urozmaicisz smak głównego dania. To też łatwy sposób na przemycenie zdrowych buraków do Twojej codziennej diety.

Składniki dla 4 osób na puree ziemniaczane

  • 250 g ziemniaków, obranych pokrojonych na duże kawałki
  • 250 g buraków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka mielonego kminku
  • (opcjonalnie) 2-3 łyżki kefiru lub kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania pysznego puree w innej wersji

canva.com
  1. Ziemniaki i buraki włóż do średniego rondla, dobrze zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź warzywa (warto zatrzymać i schłodzić wodę, by potem wykorzystać ją do podlewania roślin).
  2. Wrzuć warzywa do dużej miski, dodaj pozostałe składniki i ubijaj tłuczkiem, aż powstanie gładkie puree. Dodaj odrobinę kefiru lub kwaśnej śmietany, jeśli masz ochotę i chcesz, aby puree było bardziej kremowe.
  3. Przełóż do naczynia do serwowania lub na talerze i gotowe! Najlepiej podawaj jeszcze ciepłe lub gorące.

Pamiętaj, że buraki są bardzo zdrowe.

To nasze polskie superfood! Jednocześnie są niskokaloryczne, dlatego nadają się dla osób odchudzających. Bogate w witaminy i minerały, dadzą Twojemu organizmowi wszystko, czego potrzebuje do zachowania zdrowia i witalności. Polecane są też dla studentów i osób wykonujących pracę umysłową. Pozwalają również zachować sprawność umysłową osobom starszym. Dlatego włącz je w ten prosty sposób do swojej diety i zachęcaj do ich spożywania swoich bliskich.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł