Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Nigdy nie jadłam lepszego deseru. Truskawkowe tiramisu przebija wszystko
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tiramisu, klasyczny włoski deser, stał się synonimem elegancji i przepychu w świecie kulinariów. Jednak to truskawkowe odmiany tego przysmaku nadają mu nowego wymiaru. Soczyste, słodkie truskawki łączą się z delikatnym kremem mascarpone, tworząc harmonię smaków, która zachwyca od pierwszego kęsa.
Przepis na magiczny deser
Składniki:
- 250 g truskawek, umytych i pokrojonych w plastry
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g biszkoptów
- Sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki kawy espresso lub soku truskawkowego do nasączenia biszkoptów
Jak zrobić pyszne tiramisu?
- W dużej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- W drugiej misce wymieszaj pokrojone truskawki z sokiem z cytryny. Pozwól im odstawać przez kilka minut, aby uwydatnić smak.
- W kolejnej misce przygotuj kawę espresso lub sok truskawkowy do nasączania biszkoptów.
- W małym naczyniu umocznij biszkopty lub ladyfingery w kawie lub soku truskawkowym, jednocześnie unikając ich moczenia.
- W naczyniach do podawania układaj warstwami nasączone biszkopty, krem mascarpone i pokrojone truskawki. Powtarzaj ten proces, tworząc warstwy, aż naczynia zostaną wypełnione.
- Ostatnią warstwę ozdób kremem mascarpone i udekoruj świeżymi truskawkami oraz listkami mięty.
- Przed podaniem, wstaw naczynia z tiramisu do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Niezwykłe połączenie smaków: mrożona kawa tiramisu
Marzysz o połączeniu dwóch pysznych deserów w jednym? Jeśli tak, to mrożona kawa tiramisu jest idealnym wyborem dla Ciebie! Ta orzeźwiająca i kremowa kawa to idealne połączenie klasycznego włoskiego deseru i ulubionego napoju wielu osób. Sprawdź, jak przygotować mrożoną kawę tiramisu, jakie ma właściwości zdrowotne, jak ją podawać, oraz o poradach i ciekawostkach związanych z tym przysmakiem.
Tiramisu truskawkowe: Hit! Przepis na pyszny deser, który od razu zdobył serca smakoszy!
Czy wiesz, że tradycyjne tiramisu można w prosty sposób urozmaicić, dodając do niego truskawki? Tiramisu truskawkowe to pyszna i orzeźwiająca wersja klasycznego włoskiego deseru, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować tiramisu truskawkowe krok po kroku, jakie ma właściwości zdrowotne, jak podawać oraz udzielimy kilku porad i ciekawostek na temat tego przepysznego deseru.
Tiramisu - mistrzostwo smaku! Poznaj najlepszy przepis na włoski deser
Czy wiesz, że tiramisu to deser pochodzący z Włoch? Ta pyszna i kremowa wersja ciasta jest idealna na każdą okazję. Zdradzamy Ci najlepszy przepis na tiramisu oraz porady, jak podawać to danie oraz kilka ciekawostek na temat tego deseru.