Nigdy nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu. Przyda się w kuchni i nie tylko!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do czego wykorzystać wodę ryżową?
Woda ryżowa jest od wieków używana jako środek upiększający skórę i włosy. Jest bogata w witaminy i minerały oraz stanowi doskonały środek oczyszczający i tonizujący.
Woda ryżowa może być używana do:
- zmniejszenia porów
- rozjaśniać skórę
- wyrównuje koloryt skóry
- zmniejszyć stan zapalny
- zmiękcza skórę
Aby użyć wody ryżowej, wystarczy przemyć twarz wodą po oczyszczeniu lub namoczyć w niej wacik i zastosować jako tonik. Możesz też dodać kilka kropel wody ryżowej do wanny, aby cieszyć się relaksującą, zmiękczającą skórę kąpielą. Woda ryżowa jest delikatnym środkiem czyszczącym, który można stosować do wszystkich rodzajów skóry. Jest też świetnym sposobem na oczyszczenie włosów i ciała bez pozbawiania ich naturalnych olejków. Stosowana jako środek oczyszczający, woda ryżowa pomaga usunąć ze skóry brud, makijaż.
Jak użyć wody ryżowej w codziennej diecie?
Aby przygotować wodę ryżową do picia, zacznij od ugotowania 1 szklanki ryżu w 2 szklankach wody. Gotuj ryż, aż będzie miękki, a następnie przecedź go przez sitko o drobnych oczkach. Zbierz wodę, która wyciekła przez sitko, a ryż wyrzuć. Wodę ryżową można wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce do tygodnia. Kiedy będziesz chciał ją wypić, po prostu dodaj odrobinę miodu lub cytryny do smaku.