Canva.com

Nudzi Ci się już guacamole? Tak wykorzystasz dojrzałe awokado

Mimo iż awokado może się kojarzyć z warzywem, bo jednak częściej występuje w wytrawnych i słonych potrawach, w rzeczywistości jest to owoc i do tego bardzo smaczny owoc, który wyróżnia się mięsistą i kremową strukturą, przyjemną tłustością i neutralnym miłym dla nozdrzy aromatem. Jak jeść awokado?

Bezpośrednio na tostach lub kanapkach, w sałatkach albo pod postacią czekoladowego kremu, który świetnie zastąpi zwykłą przesłodzoną nutellę.

Pyszne guacamole - klasyk kuchni z awokado w roli głównej

Najczęściej zielony krągły owoc jest krojony w plastry lub mniejsze kawałki, następnie rozdrabniany widelcem i łączony z odrobiną soku z cytryny, solą i oczywiście świeżo mielonym pieprzem. W ten oto prosty i szybki sposób powstaje naturalne pyszne guacamole, podstawa kuchni meksykańskiej, wykorzystywana do nadziewania placków tortilli, wypełniania małych kukurydzianych muszli albo traktowana - przynajmniej w kuchni polskiej i innych kuchniach europejskich - niczym normalna pasta kanapkowa, którą przykrywa się dodatkowo plastrami świeżego pomidora i posypuje obficie cebulą dymką lub szczypiorkiem.

A co zrobić z awokado na słodko?

Canva.com

Najlepiej pyszny czekoladowy krem, który wbrew pozorom w ogóle nie musi przejąć smaku zielonego owocu, bo może stać się doskonałą imitacją prawdziwej cukrowej nutelli, tyle że bez grama cukru i innych substancji słodzących oraz szkodliwych dodatków. Taki krem powstaje ze zmiksowanego awokado z jogurtem typy skyr, odrobiną ksylitolu bądź miodu, naturalnego kakao oraz ewentualnie niewielką ilością napoju roślinnego bądź mleka. Jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem masła orzechowego, najlepiej tego wykonanego z orzechów laskowych, które sprawi, że czekoladowy krem z awokado rzeczywiście zacznie przypominać prawdziwą nutellę.

Istnieje też spora grupa osób, która nie wyobraża sobie lepszego połączenia smaków od duetu tłustego awokado i jajka. W takiej postaci można jeść je na kanapkach lub tostach. Tosty z jajkiem sadzonym i awokado to idealny pomysł na wartościowych i sycące śniadanie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł