Jajecznica z awokado na chlebie podana na talerzu
Canva.com

Jajecznica z awokado. Spróbuj, smak jest zniewalający!

Klasyczna jajecznica usmażona na maśle z dodatkiem boczku lub szynki jest oczywiście bardzo smaczna, ale jeśli je się ją dzień w dzień lub przynajmniej kilka razy w tygodniu, nawet jej klasycznym smakiem można się jednak znudzić. Jest to dobry moment na to, by wypróbować jakąś jej mniej klasyczną odmianę, którą może być chociażby wysoko odżywcza jajecznica z awokado, w której główną rolę odegrają nie jajka, a właśnie smaczny mięsisty owoc i zielonej skórce.
Reklama

Co jest potrzebne do jajecznicy z awokado?

Przygotowanie jajecznicy należy rozpocząć od przekrojenia całego awokado na pół, wyciągnięcia miąższu ze skórki (oczywiście bez pestki) i pokrojenia go w średniej wielkości kostkę. Awokado można przełożyć na mniejszy talerzyk i pozostawić na chwilę w spokoju, a na tej samej desce posiekać drobno sporą ilość cebulki dymki lub samego szczypiorku, jeżeli nie przepada się za ostrością cebuli. Z pozostałymi składnikami bardzo dobrze skomponuje się również natka pietruszki, więc jeśli tylko się ją lubi, śmiało można pokroić ją wraz z cebulką lub szczypiorkiem, by jajecznica miała bogatszy smak i jeszcze więcej dobrych właściwości odżywczych.

Jak przygotować jajecznicę z awokado?

Jajecznica z awokado na chlebie podana na talerzu
Canva.com

Teraz na patelni można już rozgrzać łyżeczkę zwykłego masła albo oliwy z oliwek. Awokado przepisy lubią się z tłuszczem, więc nie należy go żałować, gdyż to właśnie on jest podstawowym nośnikiem smaku, a bez niego nic nie jest tak samo smaczne. Na rozgrzaną patelnię wbić dwa lub trzy jajka, przyprawić solą i pieprzem, a następnie dorzucić pokrojone w kostkę awokado oraz garść szczypiorku lub innych przygotowanych wcześniej ziół. Składniki wymieszać, przykryć pokrywką i podsmażać jeszcze jakieś kilka minut, aż do ścięcia się białek.

Reklama

Taką jajecznicę można zajadać zupełnie samą lub z dowolnie wybranymi dodatkami.

Z czym podawać jajecznicę z awokado?

Podana porcja jest dość duża, dlatego śmiało można rozdzielić ją na dwie osoby i uzupełnić świeżym pieczywem albo plackami tortilli. Za sprawą dodatku węglowodanów jajecznica z awokado będzie jeszcze bardziej sycąca i na długi czas zaspokoi głód.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama