Obiad na upały: Lekkość i orzeźwienie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zdrowe i lekkie dania
W upalne dni warto postawić na lekkie i zdrowe dania, które nie będą obciążać naszego organizmu. Sałatki, surówki, warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin i minerałów, a także wody, która jest niezbędna w czasie upałów.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy to idealna propozycja na obiad w gorące dni. Przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy zmiksować ogórki z jogurtem naturalnym, dodać posiekany koperek i przyprawy. Chłodnik najlepiej smakuje schłodzony, podany z kawałkiem chleba.
Surówka z cukinii i pomidorów
Surówka z cukinii i pomidorów to świetna propozycja na zdrowy i orzeźwiający obiad. Cukinia i pomidory zawierają dużo wody, a także witaminy i minerały. Do surówki można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. bazylia, oregano czy papryka.
Chłodzące napoje
W czasie upałów warto pić dużo wody, ale nie tylko. Chłodzące napoje to doskonały sposób na uzupełnienie płynów i orzeźwienie organizmu.
Limonka z miętą
Limonka z miętą to idealny napój na upały. Wystarczy wycisnąć sok z jednej limonki, dodać miętę i wodę gazowaną. Napój najlepiej smakuje schłodzony z kostkami lodu.
Zielona herbata z miodem i cytryną
Zielona herbata to doskonałe źródło antyoksydantów, a dodatek miodu i cytryny sprawia, że napój staje się orzeźwiający i smaczny. Zieloną herbatę można podać schłodzoną z kostkami lodu lub w wersji mrożonej jako sorbet.
Upały już niestraszne
Przygotowanie idealnego obiadu na upały nie jest trudne. Warto postawić na lekkie i zdrowe dania, które nie będą obciążać naszego organizmu oraz chłodzące napoje, które uzupełnią płyny i orzeźwią organizm. Pamiętajmy o regularnym spożywaniu posiłków i pijmy dużo wody, aby uniknąć odwodnienia.