Canva.com

Obłędne ciasto z agrestem i bezą. Smak jesieni!

Ciasto z agrestem jest wyjątkowe. Delikatny, kruchy spód w połączeniu z owocami i bezą sprawia, że kubki smakowe szaleją! To jesienne ciasto przypomina szarlotkę i jest idealne do kawy.

Składniki na agrestowy deser

Do przygotowania pysznego ciasta z agrestem potrzebujemy:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki bułki tartej

Składniki na masą budyniową:

  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Do przygotowania owoców potrzebujemy:

  • 500 g agrestu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Jak zrobić ciasto z agrestem i bezą?

Canva.com

Na początku do rondla wlewamy mleko i dodajemy cukier. Wszystko zagotowujemy. Dodajemy budy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Do gotującego się mleko dodajemy budyń i zmniejszamy ogień. Odstawiamy do ostudzenia.

Czas przygotować ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wszystko mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce i podsypujemy mąką. Dodajemy żółtka i ciasto wyrabiamy ręcznie. Odstawiamy je na 30 minut.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i układamy na tortownicy. Posypujemy je bułka tartą i wykładamy na górę ostudzony budyń.

Agrest łączymy z sokiem cytrynowym. Dodajemy mąkę i owoce układamy na budyniu. Ciasto pieczemy przez 30 minut na najniższym poziomie piekarnika.

10 minut przed końcem przygotowujemy bezę. Do miski przekładamy białka i ubijamy je mikserem. dodajemy cukier i wszystko ubijamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na wierzch bezę. Całość pieczemy przez 20 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł