Kruchutka szarlotka z dwóch rodzajów ciasta
Canva.com

Kruchutka szarlotka, która rozpływa się w ustach. Dwa rodzaje ciasta to gwarancja wyjątkowego smaku

Krucha szarlotka to klasyk wypieków z jabłkami. Ale czy szarlotka może być jeszcze bardziej krucha? Tak, sekret tkwi w dwóch rodzajach ciasta i odpowiednim pieczeniu. Zdradzamy tajniki pieczenia bardzo kruchutkiej szarlotki!
Reklama

Składniki na kruchutką szarlotkę

Ciasto kruche nr 1

  • 200 g mąki krupczatki

  • 120 g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • 50 g cukru pudru

  • ½ łyżeczko esencji waniliowej

Ciasto kruche nr 2

  • ½ szklanki mąki

  • ½ szklanki cukru

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • 100 g miękkiego masła

Nadzienie jabłkowe

  • 4 - 5 dużych, kwaśnych jabłek na szarlotkę

  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 białka

  • 2 łyżki cukru do piany

  • szczypta soli

Grudki kruchego ciasta rozdrabniane w dłoniach
Canva.com

Pieczemy kruchutką szarlotkę

  1. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.

  2. Wrzucamy do rondla, dodajemy odrobin wody, cynamon i dusimy, aż będą miękkie. Zostawiamy do wystygnięcia.

    Pokrojone jabłka w garnku, gotowe do prażenia
    Canva.com
  3. Przygotowujemy ciasto kruche nr 1 na spód szarlotki. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Zimne masło kroimy w kostkę i siekamy z mąką z cukrem. Kiedy utworzą się grudki, dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto.

  4. Ciastem wyklejamy tortownicę lub blaszkę nasmarowaną masłem i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. 

  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusz, wstawiamy schłodzone ciasto na spód szarlotki i podpiekamy je ok. 20 minut

  6. W tym czasie zarabiamy ciasto kruche nr 2. Miękkie masło łączymy, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi. Zagniatamy palcami. 

  7. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy jest już sztywna, dodajemy po jednej łyżce cukier i miksujemy, aby dokładnie rozpuścił się w pianie.  

  8. Zimne nadzienie jabłkowe mieszamy z pianą i wykładamy na podpieczony spód szarlotki. Na wierzchu układamy plasterki ciasta nr 2, które jest bardzo miękkie i trudno go rozwałkować. W czasie pieczenia kawałki ciasta zleją się w całość i utworzą kruchutką warstwę.

  9. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy szarlotkę jeszcze ok. 20 minut. Na ostatnie 3 minuty możemy włączyć opcję grilla, aby wierzch stał się bardziej złoty.

Kruchutka szarlotka jest gotowa do podania! Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama