Szarlotka królewska to delikatne ciasto biszkoptowe, z lekkim musem jabłkowym i bitą śmietaną
Pixabay.com

Uwielbiana szarlotka królewska na biszkopcie. To ciasto wygląda i smakuje jak tort!

Sezon szarlotkowy dopiero się rozkręca! Jesienią wśród deserów rządzą jabłeczniki. Uwielbiamy ciasta z jabłkami — kruche, półkruche, francuskie i ucierane. Ale wyjątkowo pyszną szarlotkę możemy zrobić na cieście biszkoptowym! Polecamy przepis na cudowną szarlotkę królewską!
Reklama

Szarlotka królewska — biszkopt, mus jabłkowy i bita śmietana

Szarlotka królewska to wyjątkowo elegancki deser. Jest to delikatne ciasto biszkoptowe, z lekkim musem jabłkowym i bitą śmietaną. Taką szarlotkę możemy podać jako zwieńczenie wystawnego obiadu, a nawet przyjęcia. Połączenie puszystego biszkoptu, kwaskowatych jabłek i aksamitnej bitej śmietany sprawia, że szarlotka królewska po prostu jest królewsko pyszna. Polecamy przepis na to obłędne ciasto. Podane proporcje wystarczą na tortownicę o średnicy 26 cm.

Szarlotka królewska na cieście biszkoptowym — składniki

Biszkopt

  • 4 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • ¼ szklanki soku jabłkowego do naponczowania ciasta

Reklama

Mus jabłkowy

  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (twardych i kwaśnych)

  • ⅓ szklanki wody

  • 2 łyżki cukru 

  • 1½ opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej 

Delikatna bita śmietana i winne jabłka - składniki szarlotki królewskiej
Canva.com

Bita śmietana

  • 350 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)

  • ½ opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

  • 125 ml wrzątku

Szarlotka królewska — wykonanie krok po kroku

  1. Przygotowanie szarlotki zaczynamy od upieczenia biszkoptowego spodu. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną. Oddzielamy żółtka od białek. 

  2. Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.

  3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę

  4. Do miski z masą z żółtek nakładamy warstwami pianę z białek, którą przesypujemy mąką. Delikatnie mieszamy szpatułką, tylko tyle, aby składniki się połączyły.

  5. Ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej masłem. Pieczemy do “suchego patyczka” ok. 35 minut, w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

    Upieczony biszkopt w tortownicy - spód szarlotki królewskiej
    Canva.com
  6. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na blacie kuchennym wyłożonym papierem do pieczenia spodem do góry. Dzięki temu placek biszkoptowy będzie płaski.

  7. Kiedy biszkopt stygnie, przygotowujemy mus jabłkowy. Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dusimy do miękkości z dodatkiem odrobiny wody (ok. 30 do 40 minut w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka powinny się rozpadać.

    Kawałki jabłek gotują się w stalowym garnku - z nich powstanie mus do szarlotki królewskiej
    Canva.com
  8. Do gorącego musu dodajemy 1,5 opakowania galaretki, dokładnie mieszamy, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Dodajemy cukier do smaku i jabłka miksujemy na mus.

  9. Kiedy nieco przestygnie, mus jabłkowy wstawiamy do lodówki, żeby odrobinę stężał.

  10. Wystudzony biszkopt ponownie układamy w tortownicy i polewamy ciasto kilkoma łyżkami ponczu z soku jabłkowego. 

  11. Na cieście układamy warstwę gęstego musu jabłkowego. Wyrównujemy wierzch. Szarlotkę wstawiamy do lodówki. 

  12. Pozostałą ½ opakowania galaretki zalewamy 1 łyżką zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia.

  13. Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, a gdy jest już gotowa, cienką strużką wlewamy wystudzoną galaretkę. Chwilę miksujemy i wykładamy śmietanę na szarlotkę.

    Ubijanie śmietanki kremówki mikserem - to trzecia warstwa szarlotki królewskiej
    Canva.com
  14. Gotowe ciasto musimy na kilka godzin umieścić w lodówce, aby warstwy stężały i smaki się połączyły.

Smacznego! Szarlotka królewska to naprawdę królewski deser.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama