Uwielbiana szarlotka królewska na biszkopcie. To ciasto wygląda i smakuje jak tort!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Szarlotka królewska — biszkopt, mus jabłkowy i bita śmietana
Szarlotka królewska to wyjątkowo elegancki deser. Jest to delikatne ciasto biszkoptowe, z lekkim musem jabłkowym i bitą śmietaną. Taką szarlotkę możemy podać jako zwieńczenie wystawnego obiadu, a nawet przyjęcia. Połączenie puszystego biszkoptu, kwaskowatych jabłek i aksamitnej bitej śmietany sprawia, że szarlotka królewska po prostu jest królewsko pyszna. Polecamy przepis na to obłędne ciasto. Podane proporcje wystarczą na tortownicę o średnicy 26 cm.
Szarlotka królewska na cieście biszkoptowym — składniki
Biszkopt
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
szczypta soli
¼ szklanki soku jabłkowego do naponczowania ciasta
Mus jabłkowy
1,5 kg jabłek na szarlotkę (twardych i kwaśnych)
⅓ szklanki wody
2 łyżki cukru
1½ opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Bita śmietana
350 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)
½ opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
125 ml wrzątku
Szarlotka królewska — wykonanie krok po kroku
Przygotowanie szarlotki zaczynamy od upieczenia biszkoptowego spodu. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną. Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Do miski z masą z żółtek nakładamy warstwami pianę z białek, którą przesypujemy mąką. Delikatnie mieszamy szpatułką, tylko tyle, aby składniki się połączyły.
Ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej masłem. Pieczemy do “suchego patyczka” ok. 35 minut, w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Canva.comJeszcze ciepły biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na blacie kuchennym wyłożonym papierem do pieczenia spodem do góry. Dzięki temu placek biszkoptowy będzie płaski.
Kiedy biszkopt stygnie, przygotowujemy mus jabłkowy. Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dusimy do miękkości z dodatkiem odrobiny wody (ok. 30 do 40 minut w zależności od rodzaju jabłek). Jabłka powinny się rozpadać.
Canva.comDo gorącego musu dodajemy 1,5 opakowania galaretki, dokładnie mieszamy, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Dodajemy cukier do smaku i jabłka miksujemy na mus.
Kiedy nieco przestygnie, mus jabłkowy wstawiamy do lodówki, żeby odrobinę stężał.
Wystudzony biszkopt ponownie układamy w tortownicy i polewamy ciasto kilkoma łyżkami ponczu z soku jabłkowego.
Na cieście układamy warstwę gęstego musu jabłkowego. Wyrównujemy wierzch. Szarlotkę wstawiamy do lodówki.
Pozostałą ½ opakowania galaretki zalewamy 1 łyżką zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, a gdy jest już gotowa, cienką strużką wlewamy wystudzoną galaretkę. Chwilę miksujemy i wykładamy śmietanę na szarlotkę.
Canva.comGotowe ciasto musimy na kilka godzin umieścić w lodówce, aby warstwy stężały i smaki się połączyły.
Smacznego! Szarlotka królewska to naprawdę królewski deser.