Tęsknisz za smakiem szarlotki z górskiego schroniska? Już nie musisz, mamy na nią przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka tatrzańska z górą jabłek — składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłka do szarlotki tatrzańskiej
3 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Szarlotka tatrzańska krok po kroku
Przygotowanie szarlotki tatrzańskiej zaczynamy od ciasta kruchego. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy bardzo zimne masło i siekamy je z mąką, aż powstaną grudki.
Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zarabiamy ciasto. Im szybciej, tym będzie smaczniejsze.
Ciasto dzielimy na dwie części - ⅔ i ⅓. Mniejszą część owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika.
Blachę na szarlotkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie równomiernie układamy większą część ciasta. Blachę chowamy do lodówki.
Przygotowujemy jabłka do szarlotki tatrzańskiej. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Następnie kroimy na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy, malaksera lub nożem.
Plasterki jabłek mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem. Uważamy, aby nie połamać plasterków.
Tak przygotowane jabłka wykładamy na schodzony spód szarlotki. Staramy układać się je tak, żeby plasterki leżały równolegle jeden na drugim, tworząc poziome warstwy.
Wyjmujemy mniejszą porcję ciasta z zamrażalnika i za pomocą tarki ścieramy ja na jabłka. Równomiernie rozprowadzamy.
Szarlotkę tatrzańską pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 60 do 80 minut.
Szarlotka tatrzańska — specjał z Podhala
Ta szarlotka jest po prostu wyborna. Przepyszna jest na ciepło i na zimno. Ilość jabłek, które do niej dodajemy, naprawdę robi wrażenie, ale dzięki temu jest orzeźwiająca i delikatna. Jeżeli szukacie przepisu na prawdziwą szarlotkę tatrzańską, to warto zapisać i wypróbować tę recepturę. Smacznego!