Gołąbki wegetariańskie
Canva.com

Najlepszy przepis na gołąbki wegetariańskie. Nigdy takich nie jadłeś!

Gołąbki w wersji wegetariańskiej skradły nasze serca. Pyszna, miękka kapusta otula aromatyczne, warzywne nadzienie. Sprawdź już dziś najlepszy przepis!
Reklama

Składniki na gołąbki

Do przygotowania pysznych gołąbków bez mięsa potrzebujemy:

  • 2 główki białej kapusty
  • 2 woreczki kaszy
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonych grzybów
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • natka pietruszki lub koperku
  • papryka wędzona w proszku
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz

Gołąbki przygotujemy w zaledwie 60 minut.

Jak zrobić wege gołąbki krok po kroku?

Gołąbki wegetariańskie
Canva.com
  1. Kaszę i ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
  3. Dodajemy czosnek, paprykę i marchew.
  4. Całość solimy i posypujemy pieprzem.
  5. Dodajemy suszone grzyby oraz majeranek.
  6. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Ryż, kaszę i warzywa łączymy oraz dodajemy przecier pomidorowy.
  8. Farsz wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę.
  9. Kapustę wydrążamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą.
  10. Kapustę gotujemy przez 10 minut.
  11. Farsz zawijamy w liście i smażymy gołąbki na patelni.
  12. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem.
  13. Całość gotujemy przez 40 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama