Canva.com

Obłędnie puszysty sernik kawowy z sosem czekoladowym. Pychotka!

Ten przepis jest po prostu idealny na świąteczne spotkania z bliskimi przy kawie. Przygotuj delikatny i puszysty sernik z nutą kawy w środku oraz aromatycznym, intensywnym sosem czekoladowym.

Składniki na kawowy sernik

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

na spód:

  • 24 ciastka typu markiza,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki roztopionego masła;

na masę serową:

  • 1 kg (1000 g) zmielonego twarogu na sernik,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 1/3 łyżeczki olejku waniliowego,
  • 2/3 szklanki likieru irlandzkiego,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej; na sos czekoladowy
  • 105 g gorzkiej czekolady,
  • 8 łyżek mleka 3,2%,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie sernika krok po kroku

Canva.com

Przygotujmy spód – ciastka z solą mielimy na proszek. Dodajemy masło, mieszamy. Masę przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm, dociskamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przygotujmy masę serową: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z cukrem, mąką kukurydzianą i budyniem śmietankowym miksujemy. Dodajemy po jajku, za każdym razem krótko miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy wanilię i w trzech partiach likier oraz ostudzoną kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody, chwilę miksujemy, do połączenia składników.

Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Pieczemy 10-11 minut na najniższej półce piekarnika, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy około 49-51 minut.

Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia na około godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Przygotujmy sos: czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i masło, cały czas mieszając, do połączenia składników. Sos podajemy do polania sernika.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł