Sernik z orzechami włoskimi
Canva.com

Obłędny sernik z jabłkami i orzechami w sosie karmelowym. Sprawdź przepis od Babci Lusi

Któż z nas nie uwielbia aksamitnego kawałka ciasta ze słodkim sosem karmelowym? My nie możemy się mu oprzeć! Zapraszamy na pyszny deser z orzechami z przepisu naszej ukochanej babci.
Reklama

Składniki na pyszny serniczek

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 205 g masła + do formy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno),
  • bułka tarta do formy

na masę serową:

  • 52 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 250 g twarogu (trzykrotnie zmielonego),
  • 600 g serka homogenizowanego,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru.

na sos karmelowy:

  • 3 jabłka,
  • 62 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 120-130 g łuskanych orzechów włoskich.

Przygotowanie sernika krok po kroku

Przygotujmy ciasto: mąkę tortową przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Przygotujmy masę serową: miękkie masło miksujemy z cukrem. Wbijamy jajka, cały czas ubijając. Stopniowo dodajemy twaróg i serek homogenizowany. Wsypujemy budyń śmietankowy, mieszamy na najniższych obrotach.

Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Spód i boki wylepiamy ciastem. Wykładamy masę serową, wyrównujemy. Całość pieczemy około 14-16 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza, pieczemy 39-42 minut.

Reklama

Przygotujmy sos: jabłka kroimy w słupki, usuwając gniazda nasienne. Masło roztapiamy na patelni. Wkładamy owoce, podsmażamy 4-5 minut, mieszając. Posypujemy połową cukru, smażymy 3 minuty i zdejmujemy z płomienia. Znów orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, posypujemy resztą cukru i karmelizujemy bez mieszania. Wlewamy jabłka, mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Nakładamy na sernik.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama