Obłędny sernik z jabłkami i orzechami w sosie karmelowym. Sprawdź przepis od Babci Lusi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszny serniczek
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 205 g masła + do formy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno),
- bułka tarta do formy
na masę serową:
- 52 g masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 jajka,
- 250 g twarogu (trzykrotnie zmielonego),
- 600 g serka homogenizowanego,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru.
na sos karmelowy:
- 3 jabłka,
- 62 g masła,
- 200 g cukru,
- 120-130 g łuskanych orzechów włoskich.
Przygotowanie sernika krok po kroku
Przygotujmy ciasto: mąkę tortową przesiewamy. Dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Przygotujmy masę serową: miękkie masło miksujemy z cukrem. Wbijamy jajka, cały czas ubijając. Stopniowo dodajemy twaróg i serek homogenizowany. Wsypujemy budyń śmietankowy, mieszamy na najniższych obrotach.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Spód i boki wylepiamy ciastem. Wykładamy masę serową, wyrównujemy. Całość pieczemy około 14-16 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza, pieczemy 39-42 minut.
Przygotujmy sos: jabłka kroimy w słupki, usuwając gniazda nasienne. Masło roztapiamy na patelni. Wkładamy owoce, podsmażamy 4-5 minut, mieszając. Posypujemy połową cukru, smażymy 3 minuty i zdejmujemy z płomienia. Znów orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, posypujemy resztą cukru i karmelizujemy bez mieszania. Wlewamy jabłka, mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Nakładamy na sernik.