Obłędnie pyszna szarlotka na kruchym cieście z przepisu prababci Stefci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na obłędną szarlotkę
Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki tortowej,
- 150 g masła,
- 75 g cukru pudru,
- 1 duże żółtko,
- 1 łyżka zimnej wody;
na nadzienie:
- 5 dużych jabłek (najlepsze do szarlotki są szare renety),
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ½ łyżeczki goździków;
ponadto – tłuszcz i bułka tarta do tortownicy, 1 jajko do posmarowania, cukier puder.
Jak zrobić najlepszą szarotkę z przepis babci?
Przygotowanie – przygotujmy ciasto: masło siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, dzielimy na pół. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Przygotujmy nadzienie: 3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i wlewamy 3 łyżki wody. Całość dusimy na małym płomieniu około 19-21 minut, aż jabłka się rozpadną. Chwile przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, odkładając ½ łyżeczki cynamonu.
Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe jabłka obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Następnie tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy dno tortownicy, lekko wywijając brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy plasterki jabłek. Posypujemy resztą cukru i cynamonu. Wstawiamy do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy. Za pomocą radełka wycinamy paski. Paski układamy na jabłkach w dekoracyjną kratkę. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto pieczemy około 48-53 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem szarlotkę oprószamy obficie cukrem pudrem.