Obłędnie pyszne tiramisu truskawkowe. Delikatny deser, który pokocha cała rodzina
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dlaczego w lecie warto jeść truskawki?
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i błonnika. Są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać raka, choroby serca i starzenie się. Wykazano, że truskawki pomagają zapobiegać i leczyć migreny, infekcje dróg moczowych, a nawet astmę. Truskawki są również bogate w duże ilości witaminy A, kwasu foliowego i potasu.
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i witaminy K. Zawierają również dużą ilość witaminy B6, kwasu foliowego, tiaminy i ryboflawiny. Truskawki są niskokaloryczne.
Pyszny przepis i składniki na truskawkowe tiramisu
Pyszne tiramisu przygotujemy z poniższych składników:
- serek mascarpone 500 gram
 - żółtko jajek 3 sztuki
 - truskawki świeże 400 gram
 - biszkopty podłużne 1 duża paczka
 - Żelatyna wieprzowa 1 łyżeczka
 - cukier puder 2 łyżki
 - kakao do posypania
 
Truskawki myjemy i osuszamy. Gotowe miksujemy i rozpuszczamy w nich żelatynę. Odstawiamy do ochłodzenia i w międzyczasie przygotowujemy delikatny krem mascarpone.
Biszkopty namaczamy w musie truskawkowym. Przygotowujemy dno tortownicy i wykładamy ją biszkoptami. Na koniec polewamy je resztkami musu truskawkowego.
Na biszkopty wykładamy krem mascarpone i robimy kolejną warstwę.
