Bruschetta
Canva.com

Chrupiąca bruschetta z oliwą, czosnkiem i pomidorami. Śniadanie na ciepło we włoskim stylu

Śniadanie na ciepło to najlepszy pomysł na energiczne rozpoczęcie dnia. Chrupiąca bruschetta we włoskim stylu z ziołami, aromatycznym czosnkiem i pysznymi pomidorami to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami.
Reklama

Pomidory na zdrowie

Bruschetta
Canva.com

Pomidory są bardzo zdrowym warzywem, dostarczającym różnorodnych witamin i minerałów. Są bogate w przeciwutleniacze, a także w błonnik. Pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić organizm przed rakiem i chorobami serca. Pomidory zawierają również beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać starzenie się i pomaga utrzymać zdrową skórę.

Reklama

Tylko jedna filiżanka posiekanych pomidorów zapewnia około 90% dziennego zalecanego spożycia witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowej skóry, kości i zębów. Pomidory są również bogate w karotenoidy, które są związane z zapobieganiem rakowi i chorobom serca.

Pyszny przepis na bruschettę

Bruschetta
Canva.com

Potrzebne składniki:

  • kilka kromek pieczywa typu bruschetta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • grillowane papryczki

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki, siekamy czosnek, bazylię i smażymy przez kilka minut na oliwie z oliwek.

W międzyczasie skrapiamy kromki chleba oliwą i nacieramy czosnkiem. Tostujemy lub grillujemy bruschetty przez 2-3 minuty na patelni grillowej lub na w piekarniku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama