Canva.com

Obłędnie pyszny sernik na kruchych ciasteczkach florentynkach. Tak robiła go moja babcia od lat

Puszyste i delikatne wnętrze w zestawieniu z kruchymi ciasteczkami robi niemałe wrażenie na całej mojej rodzinie. Babciny przepis jest prosty, ale trzeba sporo uwagi i cierpliwości, aby ciasto wyszło idealnie.

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na spód -145 g florentynek (kruchych ciasteczek z migdałami), 100 g podłużnych biszkoptów, 100 g masła lub margaryny;
  • na masę serową - 100 g odsączonych wiśni Amarena (ze słoika), 125 g cukru drobnego, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 200 g twarożku śmietankowego, 100 g creme fraiche, 250 g serka mascarpone, 4 jajka (wielkość M);
  • na polewę - 105 ml mleka (1,5% tłuszczu), 105 g półgorzkiej kuwertury, 100 g twarożku śmietankowego, 2-3 łyżki wiórków z półgorzkiej czekolady.

Jak zrobić sernik florentyński krok po kroku?

Canva.com
  1. Florentynki bardzo drobno posiekajmy. Połowę kawałków odłóżmy do masy serowej. Podłużne biszkopty włóżmy do torebki foliowej i dokładnie zamknijmy. Wałkiem do ciasta rozgniećmy na drobne okruszki i z resztą florentynek wsypmy do miski. Masło lub margarynę roztopmy, dodajmy do mieszanki okruszków i starannie wymieszajmy.
  2. Następnie masę okruszkową przełóżmy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm) i ugniećmy łyżką, tworząc spód ciasta. Wstawmy co najmniej na 10-12 minut do lodówki. Rozgrzejmy piekarnik: grzałka górna/dolna - temperatura 180 stopni Celsjusza; termoobieg - temperatura 160 stopni Celsjusza. Dziesięć wiśni odłóżmy do przybrania. Resztę grubo posiekajmy. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszajmy z odłożonymi kawałkami florentynek, po czym domieszajmy twarożek. Creme fraiche, serek mascarpone i jajka wrzućmy do miski i trzepaczką ubijmy na gładką masę.
  3. Dodajmy twarożek i posiekane wiśnie. Masę wyłóżmy na spód ciasta i równo rozsmarujmy. Wstawmy na ruszt do rozgrzanego piekarnika (dolny poziom). Pieczmy około 34-37 minut. Wyjmijmy na kratkę kuchenną i pozostawmy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrożnie przełóżmy na paterę do tortu i wstawmy na 60 minut do lodówki. Kuwerturę grubo posiekajmy.
  4. Mleko zagotujmy w garnuszku, zdejmijmy z płomienia i mieszając, rozpuśćmy w nim kawałki kuwertury. Przelejmy do miski i odstawmy do przestygnięcia. Do letniego kremu czekoladowego domieszajmy twarożek i rozsmarujmy na masie serowej.
  5. Na koniec sernik przybieżmy odłożonymi wiśniami i posypmy wiórkami czekoladowymi. Wstawmy ponownie na 3 godziny do lodówki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł