Burger z kurczaka
Canva.com

Ekspresowy burger z kurczaka z cebulą, ogórkiem i pomidorem. Idealny na Sylwestra!

Burgery w wersji mini lub maxi idealnie sprawdzą się na sylwestrowej domówce. Sprawdź, jak ekspresowo możesz zrobić pysznego „chicken burgera” w swoim domu na kilka godzin przed imprezą!
Reklama

Składniki na pyszne burgery z drobiu

Do przygotowania tego burgera potrzebne nam będą następujące składniki: 250 g filetu z kurczaka, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, szczypta mielonej ostrej papryki, szczypta suszonego tymianku, szczypta mielonej kurkumy, szczypta granulowanego czosnku, szczypta pieprzu, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 ogórek, 1 średni pomidor, 1/4 czerwonej cebuli, 2 bułki z sezamem lub 2 grahamki, 4 łyżeczki musztardy na przykład delikatesowej lub sarepskiej, mała garść szpinaku; na sos - 1 łyżka oleju sezamowego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 1 łyżeczka miodu naturalnego lub syropu z agawy.

Jak zrobić aromatyczne burgery z kurczaka na Sylwestra?

Burger z kurczaka
Canva.com
Reklama

Przygotowanie - filet z kurczaka mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, sos sojowy, tymianek, paprykę, kurkumę, czosnek, pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Z mięsa formujemy 2 burgery, spłaszczamy. Smażymy na oleju na rumiano. Przygotujmy sos: olej sezamowy mieszamy z sosem sojowym, wodą i miodem bądź syropem.

Ogórek pokrójmy w długie wstążki, pomidor w cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Bułki przekrawamy, opiekamy. Dolną część smarujemy musztardą. Układamy plastry ogórka i pomidora oraz połowę cebuli, skrapiamy sosem. Dokładamy burger, resztę cebuli i szpinak. Przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy z sosem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama