Ekspresowy burger z kurczaka z cebulą, ogórkiem i pomidorem. Idealny na Sylwestra!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne burgery z drobiu
Do przygotowania tego burgera potrzebne nam będą następujące składniki: 250 g filetu z kurczaka, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, szczypta mielonej ostrej papryki, szczypta suszonego tymianku, szczypta mielonej kurkumy, szczypta granulowanego czosnku, szczypta pieprzu, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 ogórek, 1 średni pomidor, 1/4 czerwonej cebuli, 2 bułki z sezamem lub 2 grahamki, 4 łyżeczki musztardy na przykład delikatesowej lub sarepskiej, mała garść szpinaku; na sos - 1 łyżka oleju sezamowego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 1 łyżeczka miodu naturalnego lub syropu z agawy.
Jak zrobić aromatyczne burgery z kurczaka na Sylwestra?
Przygotowanie - filet z kurczaka mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, sos sojowy, tymianek, paprykę, kurkumę, czosnek, pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Z mięsa formujemy 2 burgery, spłaszczamy. Smażymy na oleju na rumiano. Przygotujmy sos: olej sezamowy mieszamy z sosem sojowym, wodą i miodem bądź syropem.
Ogórek pokrójmy w długie wstążki, pomidor w cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Bułki przekrawamy, opiekamy. Dolną część smarujemy musztardą. Układamy plastry ogórka i pomidora oraz połowę cebuli, skrapiamy sosem. Dokładamy burger, resztę cebuli i szpinak. Przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy z sosem.