Sernik truskawkowy
Canva.com

Oto przepis na ekspresowy sernik truskawkowy z orzechami na zimno. Robi wrażenie!

Kremowy, słodki i orzeźwiający, ten sernik jest łatwy do zrobienia i idealny na ciepłe dni, kiedy nie chcesz używać piekarnika. Jeśli nie masz orzechów pekan, zastąp je innymi orzechami, na przykład włoskimi lub laskowymi. Pamiętaj tylko, by użyć pergaminu, aby nie naruszyć spodu.
Reklama

Składniki

Spód:

  • 350 g pokruszonych herbatników
  • 100 g drobno zmielonych orzechów pekan
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru

Masa truskawkowa:

  • 450 g świeżych lub mrożonych truskawek (rozmrożonych, razem z sokiem) bez szypułek
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masa truskawkowo-serowa:

  • 300 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 350 g świeżych truskawek, bez szypułek, pokrojonych w plastry
  • 120 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Sernik truskawkowy
Canva.com
  1. Wyłóż kwadratową blachę do pieczenia pergaminem, pozostawiając nieco miejsca przy bokach. W małej misce wymieszaj okruchy herbatników, orzechy pekan i 2 łyżki cukru. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż na pergamin, przyklep łopatką i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Wymieszaj świeże lub mrożone truskawki i sok z cytryny w małym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cukier. Doprowadź miksturę do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i rozgnieć truskawki. Duś przez 6 minut, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Przelej ostudzoną masę do blendera i zmiksuj na gładko. Przełóż masę truskawkową do hermetycznego pojemnika i wstaw do lodówki.
  3. Ubij serek śmietankowy i cukier mikserem na gładką masę. Dodaj truskawki. Ubij śmietanę kremówkę z wanilią w głębokiej misce na sztywno. Wymieszaj delikatnie bitą śmietanę z masą truskawkowo-serową.
  4. Wyjmij spód i masę truskawkową z lodówki. Wylej masę truskawkowo-serową na spód i wygładź szpatułką, potem dodaj masę truskawkową i znów wygładź. Wstaw sernik do lodówki na 6 godzin.
  5. Po tym czasie wyjmij, pokrój na szesnaście kwadratów. Jeśli sernik okaże się zbyt miękki do krojenia, włóż go do zamrażarki na 30 minut, a następnie pokrój ciepłym nożem. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Podawaj schłodzone.

Pamiętaj, by użyć świeżych lub mrożonych truskawek, które są jędrne, duże, całkowicie czerwone i bez plamek. Dzięki temu Twój sernik truskawkowy bez pieczenia będzie puszysty i słodki. Możesz też udekorować pokrojone kawałki listkami świeżej mięty i całymi truskawkami. Taki deser świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama