Canva

Obłędny makaron z pesto pietruszkowym! Dodaj koniecznie te 2 składniki, żeby smak był wyjątkowy!

Pesto z pietruszki je przepyszne i banalnie proste do zrobienia. Możesz podawać je do makaronu, ale też używać do smarowania chleba lub jako dip do przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako szybkie dania przy niespodziewanych gościach.

Pesto pietruszkowe — co trzeba dodać?

Koniecznie pamiętaj o cytrynie, idealnie podkręca smak natki pietruszki i wydobywa jej głębie.

Kolejny dodatek sprawdzi się u osób, które lubią pikantne smaki. Co to takiego? Ostra papryka! Świeże pesto z nutką pikanterii jest boskie. Jeśli wolisz łagodniejsze klimaty, możesz dodać po prostu słodkiej papryki w proszku.

To można zamienić

  • Zamiast papryczki, czyli można dać ostrą paprykę w proszku lub słodką paprykę w proszku.
  • Cytrynę spokojnie zastąpi limonka.
  • Możesz użyć zarówno oliwy z oliwek, jak i zwykłego oleju.
  • Migdały mogą być zamienione na orzechy nerkowca.
Canva

Pesto pietruszkowe z makaronem — składniki

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść płatków migdałów
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 paczki makaronu
  • 1 garść tartego sera

Pesto pietruszkowe — przepis

  1. Natkę pietruszki posiekaj.
  2. Czosnek przepuść przez praskę.
  3. 0,5 papryczki oczyść z nasion i pokrój.
  4. Wrzuć wszystkie składniki (oliwa, natka, przyprawy, papryczka, czosnek, sok z cytryny) do blendera i zblenduj na gładką masę.
  5. Ugotuj makaron.
  6. Połącz ciepły makaron z pesto, ponakładaj na talerze i posyp serem.

Jak przechowywać pesto?

Jeśli nie chcesz zużyć go od razu, przełóż go do szklanego słoiczka (tak, żeby nie był cały napełniony), a na wierzch polej oliwę z oliwek. Musi kompletnie zakryć pesto. Tak przygotowany słoiczek zamknij szczelnie i schowaj do lodówki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł