Obłędny seromakowiec z kruszonką. Receptura babci Stasi zachwyci wszystkich!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- szczypta soli;
na masę:
- 1 szklanka maku,
- 505 ml gorącego mleka,
- 1,5 kg twarogu na sernik,
- 8 jajek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
- 1 szklanka prażonych jabłek;
- ponadto - cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie ciasta na święta
Mak wypłuczmy, zalejmy gorącym mlekiem. Odstawmy na 60 minut. Natomiast z podanych składników wyróbmy ciasto, owińmy folią i schowajmy do lodówki na pół godziny. Następnie odkrójmy 1/4, a resztę rozwałkujmy. Wylepmy plackiem tortownicę (spód oraz boki). Gęsto ponakłuwajmy widelcem, pieczmy około 14-16 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Mak osączmy na sitku. Masło rozpuśćmy i wystudźmy. Ser (twaróg) zmiksujmy z żółtkami i cukrem pudrem, a następnie z makiem i skórką z cytryny. Do masy wlejmy cienkim strumieniem masło. Całość wymieszajmy. Dodajmy białka ubite na sztywną pianę. Wszystko delikatnie połączmy. Masę rozłóżmy na upieczonym spodzie. Posmarujmy jabłkami. Odłożone ciasto drobno zetrzyjmy wprost na jabłka. Pieczmy około 59-63 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozostawmy na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ostudźmy i schłodźmy w lodówce. Ewentualnie oprószmy cukrem pudrem.
Dodatkowa uwaga - starte na tarce ciasto na kruszonkę możemy też wymieszać z 3 łyżkami wiórków kokosowych i łyżeczką cynamonu. Posypmy seromakowiec, upieczmy.