Canva.com

Obłędny sos serowy. W sam raz do chipsów i nachosów!

Sos serowy jest sosem bardzo treściwym i zdecydowanie apetycznym, a choć nie brakuje w nim kalorii, mimo wszystko warto go sobie czasem przygotować, bo jednak trudno wyobrazić sobie lepszy dodatek do chrupkich nachosów, upieczonych w piekarników warzyw albo makaronu podanego w stylu amerykańskim. Jak zrobić sos serowy?

Podstawowy przepis jest prosty, jednakże jeśli opanuje się go do perfekcji, można potem dowolnie go modyfikować, a nawet warto to robić, by poprzez dodanie pewnych składników albo jakichś przypraw jeszcze lepiej skomponować sos z konkretnym daniem.

Jak zrobić pyszny sos serowy?

Świetny sos o idealnie serowym smaku, wspaniałej kremowej konsystencji i śmietankowym aromacie można śmiało przygotować z dosłownie dwóch składników. Potrzebny jest oczywiście ser, bo to on gra tutaj pierwsze skrzypce. Ser musi być wyrazisty i pełen konkretnego określonego smaku, dlatego zamiast używać łagodnej goudy albo zwykłego edamskiego, zdecydowanie lepiej sięgnąć po gorgonzolę albo po prostu wymieszać ją w proporcji 1:1 z lżejszym serem, co by sos nie był jednak aż nadto intensywny.

Mniej więcej sto pięćdziesiąt gramów wybranego sera (lub kilku wybranych gatunków) należy zetrzeć na tarce o dość grubych oczkach, a następnie połączyć ze średnim opakowaniem słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30%. Śmietankę na sos serowy podgrzewa się w rondelku na małym ogniu, a gdy będzie już gorąca, ale nie zacznie się gotować (nie wolno jej bowiem zważyć), dodaje się do niej starty ser i całość miesza, aż ser się rozpuści i utworzy kremową gęstą konsystencję. Tak naprawdę niczego więcej nie trzeba, tak więc gotowy sos wystarczy przelać do wybranego dania i rozkoszować się jego pysznym kremowym smakiem.

Czym doprawić sos serowy?

Sos przygotowany wyłącznie na łagodnym serze i śmietanie może mieć jednak za mało smaku, dlatego dobrym pomysłem okaże się doprawienie go pieprzem albo nawet płatkami chili. Spokojnie można też wymieszać go z sosem sojowym albo nawet odrobiną ostrej pasaty, jeżeli tylko takie dodatki będą pasować do przygotowywanego dania.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł