Tortellini z brokułami i sosem serowym
Canva.com

Obłędnie serowe tortellini z brokułami. Ten smak uzależnia!

Włoskie uszka tortellini mają wyborny smak. My polecamy je w wersji z obłędnie kremowym i aksamitnym sosem serowo-brokułowym. To delikatne, acz wyraziste danie spodoba się każdemu!
Reklama

Składniki na pyszne tortellini

Tortellini to rodzaj makaronu wypełnionego serem i innymi składnikami. Jest to popularne danie we Włoszech i istnieje od XIII wieku. Tortellini można zrobić z dowolnego rodzaju nadzienia, ale tradycyjnie robiono je z serem, jajkami i gałką muszkatołową. Ten makaron jest tradycyjnie podawany z sosem mięsnym lub warzywnym.

Tortellini z brokułami i sosem serowym
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznych tortellini potrzebujemy:

  • 1 opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 90 g topionego serka śmietankowego
  • 150 g pieczarek
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Jak zrobić włoskie tortellini w aksamitnym sosie?

Tortellini z brokułami i sosem serowym
Canva.com
  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól.
  2. Garnek przykrywamy i stawiamy na gaz.
  3. Wodę zagotowujemy i wrzucamy uszka tortellini.
  4. Tortellini gotujemy przez 8 minut.
  5. Myjemy brokuły i dzielimy na różyczki. Wszystko przekładamy do garnka.
  6. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Podobnie robimy z cebulką.
  7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i czosnek.
  8. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem.
  9. Wlewamy śmietankę i kroimy serek topiony w kostkę.
  10. Sos łączymy z tortellini. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama