canva.com

Ogórki konserwowe na słodko: Nie robiłaś ich tak? Duży błąd!

Ogórki konserwowe na słodko to jedne z najpopularniejszych przetworów w Polsce. Możemy je dodać do kanapek, sałatek czy zjeść samodzielnie jako przekąskę. Wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie takich ogórków w domu. Jak to zrobić? To bardzo proste!

Przepis na ogórki konserwowe na słodko - krok po kroku

Przygotowanie przetworów nie jest trudne, jednak wymaga od nas pewnych umiejętności i wiedzy. Poniżej przedstawiamy krok po kroku przepis na ogórki konserwowe na słodko.

Składniki:

  • Ogórki - 1 kg
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Cukier - 10 łyżek
  • Spirytus - 250 ml
  • Przyprawy - sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • Do tego będą niezbędne garnek oraz słoiki
canva.com

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i oczyść.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  4. Przygotuj słoiki - umyj je dokładnie i wysusz.
  5. Do każdego słoika włóż kilka ziarenek ziela angielskiego oraz liść laurowy.
  6. Na dno słoika włóż kilka plasterków cebuli oraz marchewki, a następnie układaj warstwami ogórki.
  7. Wszystkie składniki zalej mieszanką spirytusu oraz wody - w równych proporcjach.
  8. Do każdego słoika dodaj 10 łyżek cukru.
  9. Zamknij słoiki i postaw w garnku z wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości słoików.
  10. Zagotuj wodę i pasteryzuj słoiki przez około 10 minut.
  11. Po upływie czasu wyjmij słoiki z garnka i odstaw na bok do ostygnięcia.
  12. Gotowe ogórki konserwowe na słodko przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowane ogórki konserwowe na słodko mogą być przechowywane przez długi czas i stanowić smaczną przekąskę na co dzień lub dodatek do różnych dań.

Istnieje wiele przepisów na ogórki konserwowe na słodko, a każdy z nich może się nieznacznie różnić. Zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł