Ogórki z pieprzem ziołowym – sprawdzony przepis babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ogórki z pieprzem ziołowym – składniki
W tym przepisie fajne jest to, że możemy wykorzystać nie tylko malutkie ogóreczki, ale również te nieco przerośnięte. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania?
- Około 8 kilogramów ogórków
- 4 szklanki octu
- 4 szklanki drobnego cukru
- 2 kilogramy białej cebuli
- Szklanka dobrej jakości oleju
- 2 garście soli
- 4 opakowania z pieprzem ziołowym
No i w zasadzie to wszystko. Pora wziąć się do roboty.
Ogórki z pieprzem ziołowym – jak zrobić?
Zdecydowanie najmniej przyjemnym momentem w trakcie przygotowywania ogórków z tego przepisu jest obieranie i krojenie cebuli. Niestety musimy to zrobić ręcznie, ponieważ nasza cebula powinna być pokrojona w talarki. Natomiast podobno są sposoby, dzięki którym zajmowanie się cebulą nie jest aż tak przykre – zero łez. Pomóc ma gwizdanie, dmuchanie, lub przygryzanie zapałki. My jeszcze nie testowaliśmy tych sposobów – ale może warto je sprawdzić?
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy je w słupki – razem ze skórką.Wkładamy je do miski – cebulę też – i dodajemy sól.
Mieszamy i odstawiamy na około 60 minut.
Następnie przekładamy ogórki i cebulę do słoików i dolewamy sok, który powstał w trakcie poprzedniej godziny.
Cukier, pieprz ziołowy i olej oraz ocet mieszamy. Dolewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Na drugi dzień już można jeść.
Takie ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy, ale też jako element kanapki czy domowego burgera. Są też fajnym dodatkiem do mięsa z grilla albo do sałatek. Ale można je również chrupać prosto ze słoika.