canva.com

Orzechy makadamia – wartości odżywcze i ich wpływ na zdrowie

Orzechy makadamia (Macadamia) to według wielu opinii jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, magnezu oraz żelaza, lecz nie sposób pominąć fakt, iż zawierają najwięcej kalorii ze wszystkich orzechów. Makadamia mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym, ich regularne spożywanie niesie za sobą wiele korzyści dla funkcjonowania organizmu.

Orzech makadamia – jak rośnie i skąd pochodzi

Nazwa orzechów makadamia wywodzi się od nazwy drzewa, na którym rosną – Makadamia (Macadamia). Wiecznie zielona roślina należy go grupy drzew srebrnikowatych i liczy ok. 10 gatunków.

Drzewo osiąga maksymalnie ok. 13-15 metrów wysokości i niejednokrotnie określane jest najszybciej rosnącym drzewem orzechowym. Z uwagi na wymagające warunki uprawa orzechów makadamia nie jest możliwa zarówno w Polsce, jak i większości krajów starego kontynentu.

Makadamia naturalnie występuje na terenach Australii, indonezyjskiej wyspie Sulawesi oraz na Nowej Kaledonii (wyspa zlokalizowana na Oceanie Spokojnym należąca do Francji). Orzechy makadamia uprawiane są również w Afryce Południowej, lecz ich największym producentem nadal pozostaje Australia, która jest w stanie wyhodować rocznie ok. 120 ton.

Orzechy makadamia skrywają się w brązowej i bardzo twardej skorupie, po rozłupaniu której oczom ukazuje się niewielka pestka przypominająca orzechy laskowe. Smak australijskich orzechów jest mocno maślany i słodki, natomiast konsystencja dość delikatna uwagi na wysoką zawartość tłuszczu.

canva.com

Orzechy makadamia – wartości odżywcze

Niesamowite właściwości zdrowotne to oczywiście zasługa zawartych w orzechach witamin i minerałów. Ich odpowiednie wdrożenie do codziennej diety może być doskonałą alternatywą dla suplementacji niezbędnej do uzupełnienia niedoborów minerałów lub utrzymania ich na odpowiednim poziomie.

Witaminy:

  • witamina C – 1,5 mg
  • witamina E – 0,6 mg
  • witamina B1 – 1,2 mg
  • witamina B2 – 0,2 mg
  • witamina B3 – 2,5 mg
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – 0,8 mg
  • witamina B6 – 0,3 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy) – 11 µg

Minerały:

  • selen – 3,5 µg
  • fosfor – 185 mg
  • magnez – 129 mg
  • wapń – 86 mg
  • żelazo – 3,7 mg
  • potas – 370 mg
  • cynk – 1,25 mg
  • sód – 4,95 mg
  • mangan – 4,10 mg
  • miedź – 0,8 mg

Ile kalorii jest w 100 g orzechów makadamia

Maślany smak orzechów makadamia sprawia, że trudno im się oprzeć. Jednak wysoka wartość energetyczna powinna być wystarczającym sygnałem do tego, aby nie jeść ich w nadmiernych ilościach (podobnie zresztą jak orzechy brazylijskie).

Porcja 100 g orzechów makadamia zawiera aż 710 kcal. Rozkład makroskładników prezentuje się w następujący sposób:

  • węglowodany – 14 g
  • błonnik pokarmowy – 8,5 g
  • białko – 8 g
  • tłuszcz ogółem – 75,5 g
  • kwasy tłuszczowe nasycone – 12 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 1,5 g
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 58,9 g
  • omega 6 – 1,3 g
  • omega 3 – 0,2 g

Orzechy makadamia – właściwości zdrowotne

Jedzenie orzechów makadamia niesie za sobą bardzo wiele korzyści dla funkcjonowania całego organizmu. Wartości odżywcze w nich zawarte to nie tylko pozytywny wpływ na zdrowie, ale i również uzupełnienie niedoborów mineralnych w naturalny sposób bez użycia suplementacji.

Orzechy makadamia w diecie obniżają ryzyko chorób serca i całego układu krwionośnego. Wszystko za sprawą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Tak więc nie należy się ich bać z uwagi na wysokie tłuszcze, gdyż w tej postaci są praktycznie nieszkodliwe.

Składniki zawarte w orzechach makadamia to również wiele korzyści w kontekście funkcjonowania układu nerwowego oraz układu immunologicznego. Zdrowe minerały i witaminy z grupy B bardzo mocno wspomagają prawidłową pracę mózgu i kondycję neuroprzekaźników, które są odpowiedzialne za wysyłanie impulsów.

Orzechy makadamia dzięki wysokiej zawartości fosforu bardzo dobrze wpływają kondycję zębów oraz kości. Z kolei duże stężenie związków flawonoidowych wspomaga proces walki z toksynami oraz spowalnia procesy związane ze starzeniem się skóry. Te same substancje przyczyniają się także do niszczenia wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób nowotworowych.

canva.com

Orzechy makadamia – przeciwwskazania

Największym niebezpieczeństwem jest oczywiście nadmierne spożycie orzechów bez zachowania jakiejkolwiek kontroli. Witaminy i minerały zawarte w orzechach makadamia to oczywiście szereg zdrowotnych właściwości, lecz nie można zapominać o ich wysokiej kaloryczności, która w nadmiarze prowadzi do otyłości.

Orzechy makadamia podobnie jak większość orzechów mogą powodować uczulenia oraz silne reakcje alergiczne, które objawiają się zazwyczaj nudnościami, bólem brzucha, biegunką, świądem skóry, czy wysypką na całym ciele.

Czy orzechy makadamia się niebezpieczne dla psów

Jak potwierdzono szeregiem wielu naukowych badań orzechy makadamia są niebezpieczne dla psów, jednak naukowcy nie są w stanie wyjaśnić dlaczego. Zaledwie jeden orzech może być dla czworonoga poważnym zagrożeniem zdrowia, a w najgorszym wypadku życia.

Zastosowanie orzechów makadamia

Zmielone orzechy makadamia to idealna baza do słodkich kremów potrzebnych do wypieków ciast i innych rozmaitych deserów. Maślane orzechy świetnie sprawdzają się również jako dodatek do sałatek, zup, czy dań w stylu orientalnym.

Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu owoce makadamia (orzechy) podobnie jak migdały mają także szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystuje się je między innymi do produkcji olejów, olejków oraz balsamów o silnie nawilżających właściwościach.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł