Oto przepis na roladki z szynki w winnej galarecie. Idealne na święta
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszne roladki
- 8 dużych plastrów szynki wędzonej lub konserwowej Krakus — śmiało możesz wykorzystać domową pieczoną szynkę lub schab
- 400 ml bulionu mięsnego — możesz także przygotować bulion z kostki zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 100 ml wytrawnego, białego lub czerwonego wina
- sok z jednej cytryny
- 1 ogórek kiszony
- 3 jajka
- ulubione pikle: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane lub papryka marynowana
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku
Jajka sparz i ugotuj na twardo. Każdy plaster szynki wraz z ugotowaną ćwiartką jajka zwiń w ścisły rulon. Przygotuj półmisek i ułóż w nim rulony z szynki. Postaw garnek na kuchenkę, wlej bulion, wino i sok z cytryny. Zagotuj wszystko, mieszając od czasu do czasu.
Następnie odstaw bulion winny z ognia, po chwili dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gdy bulion zacznie krzepnąć, ostrożnie wlej połowę zawartości garnka na półmisek z rulonami.
Kiedy pierwsza warstwa galaretki stężeje, pozostałe jajko, a także ulubione pikle pokrój w plasterki i ułóż na galarecie. Natkę pietruszki rozdziel na mniejsze drzewka i ułóż dekoracyjnie na wierzchu. Ostrożnie zalej wszystko drugą połową galarety i odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
Galaretka wygląda najlepiej pokrojona w grube plastry, podana ze świeżą natką pietruszki i skropiona octem. Smacznego!