zupa grzybowa z makaronem

Aromatyczna zupa grzybowa po staropolsku. Taką zupę robiła prababcia

Polacy dzielą się na dwa obozy pod względem potraw wigilijnych. Team barszcz czerwony i team zupa grzybowa. Do której grupy się zaliczasz? Tradycyjna, niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa grzybowa. Najlepsza z grzybami z własnych, jesiennych zbiorów.
Reklama

Składniki na zupę grzybową

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g suszonych prawdziwków i podgrzybków
  • 2 pełne łyżki masła
  • duża cebula
  • 125 ml śmietany
  • pełna łyżka mąki pszennej
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku zupy z przepisu babci

Miska zupy z suszonych grzybów z kaszą jęczmienną
Canva.com

Przygotuj docelowy garnek do zupy i wrzuć dokładnie opłukane grzyby. Zalej je częścią wywaru, tak, aby zostały przykryte i odstaw do namoczenia na około 2 godziny. Po upływie czasu wstaw garnek na kuchenkę, ustaw średni ogień i gotuj grzyby przez około pół godziny, do miękkości.

Reklama

Ugotowane grzybki odcedź łyżką cedzakową i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzybki z cebulką, oprósz całość mąką i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cały wywar, również ten z gotowania grzybów.

Gotuj wywar przez około kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem, oraz przystrój świeżym koperkiem. Zupa doskonale sprawdzi się podana z lekkimi kluseczkami lub kaszą pęczak. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama