Aromatyczna zupa grzybowa po staropolsku. Taką zupę robiła prababcia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na zupę grzybową
- 2 litry bulionu warzywnego
- 50 g suszonych prawdziwków i podgrzybków
- 2 pełne łyżki masła
- duża cebula
- 125 ml śmietany
- pełna łyżka mąki pszennej
- pół pęczka świeżego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku zupy z przepisu babci
Przygotuj docelowy garnek do zupy i wrzuć dokładnie opłukane grzyby. Zalej je częścią wywaru, tak, aby zostały przykryte i odstaw do namoczenia na około 2 godziny. Po upływie czasu wstaw garnek na kuchenkę, ustaw średni ogień i gotuj grzyby przez około pół godziny, do miękkości.
Ugotowane grzybki odcedź łyżką cedzakową i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzybki z cebulką, oprósz całość mąką i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cały wywar, również ten z gotowania grzybów.
Gotuj wywar przez około kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem, oraz przystrój świeżym koperkiem. Zupa doskonale sprawdzi się podana z lekkimi kluseczkami lub kaszą pęczak. Smacznego!