Paprykowy sos - aromatyczny dodatek do wielu potraw [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Podstawowe sosy przygotowuje się w kilka minut, te bardziej skomplikowane są gotowane na długo gotowanym bulionie, który później zabarwia się i zagęszcza upieczoną papryką, a także rozmaitymi innymi warzywami, czasem też kawałkami mięsa.
Z jakiego przepisu skorzystać?
To zależy od tego, ile ma się czasu na gotowanie. Nie da się jednak ukryć, że najlepszy sos paprykowy wychodzi na samodzielnie upieczonej papryce, więc o ile można sobie odpuścić dwugodzinne gotowanie bulionu i zastąpić go bulionem ze słoiczka, tak warto poświęcić tę niecałą godzinę na umieszczenie papryki w piekarniku, bo dzięki temu, że się ją podpiecze, nabierze ona zupełnie innego i naprawdę wyjątkowego smaku.
Jak zrobić pyszny sos paprykowy?
Mniej więcej 3 kilogramy papryki, czyli średnio trzy lub cztery większe sztuki warzywa (koniecznie czerwonego!) należy oczyścić z gniazd nasiennych i pozostałych nasionek, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić w mniejsze cząstki i umieścić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Teoretycznie paprykowy sos może powstać z samej pieczonej papryki, ale więcej smaku nabierze on za sprawą dodatku cebuli i czosnku, które również należy pokroić w mniejsze kawałki i umieścić obok papryki na papierze. Warzywa zapiekać razem w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez jakieś czterdzieści pięć minut. Po wyciągnięciu ich z piekarnika należy zmiksować je blenderem na gładki sos paprykowy.
Jakie przyprawy do sosu paprykowego?
Oczywiście do przygotowanego w ten sposób sosu koniecznie muszą trafić odpowiednie przyprawy, czyli przede wszystkim sól, pieprz i szczypta cukru, ale też oregano, wędzona papryka oraz chili. Jeżeli chce się uzyskać bardziej wodnisty sos, pasujący np. do makaronu albo kaszy, śmiało można wymieszać go z bulionem czy nawet odrobiną wina, zagotowując go w małym rondlu.