Leczo z papryki, pomidorów i kiełbasy w dużym żeliwnym garnku. Obok serwetka w biało-niebieską kratę
canva.com

Leczo: Przepis prosto z Węgier!

Czy wiesz, że leczo to danie, które ma swoje korzenie węgierskie, ale bardzo często gości na polskich stołach? Jest to pyszne danie warzywne, w którym można wykorzystać wiele sezonowych składników.
Reklama

Leczo - tradycyjne węgierskie danie

Przed przystąpieniem do przygotowania leczo, warto zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Przygotuj warzywa. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Papryki pokrój w kostkę. Cukinie i bakłażany pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor.
  3. Dodaj papryki, cukinie i bakłażany i smaż na złoty kolor.
  4. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy (słodką i ostrą paprykę, kumin, sól i pieprz).
  5. Duszone warzywa gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  6. Podawaj gorące z ulubionym dodatkiem, na przykład z ryżem lub chlebem.
Leczo w białym głębokim talerzu na drewnianej desce. Obok główka czosnku, kawalek bagietki i papryczki chilli
canva.com

Porady i triki

Jeśli chcesz, aby Twoje leczo było bardziej treściwe, możesz dodać do niego mięso, np. kawałki kurczaka lub kiełbasę. Możesz również dodać do niego inne warzywa, takie jak dynia czy marchewka, aby dodać mu bardziej intensywnego smaku.

Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryki do swojego leczo. Natomiast, jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz ograniczyć ilość papryki lub całkowicie ją pominąć.

Pamiętaj, że leczo świetnie smakuje na zimno, więc możesz je również podawać na kolację lub lunch w pracy. Możesz również zrobić większą ilość leczo i zamrozić je na później.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama