Boczek pieczony w kawałku i plasterki pokrojone ułożone na drewnianej desce
canva.com

Boczek pieczony po polsku: Jak przygotować tradycyjny przysmak?

Boczek pieczony to danie, które uwielbiają zarówno miłośnicy mięsa, jak i ci, którzy szukają pomysłu na szybki i smaczny obiad. W Polsce boczek pieczony to klasyka, która kojarzy się z domowymi obiadami i rodziną przy stole. W tym artykule przedstawimy najlepszy przepis na boczek pieczony oraz porady, jak go podawać i jakie dodatki do niego pasują.
Reklama

Jak przygotować boczek pieczony?

Przepis na boczek pieczony jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Potrzebujemy jedynie:

  • 1 kg boczku wędzonego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • olej do smarowania

Przygotowanie:

Przygotowanie boczku pieczonego zaczynamy od umycia go pod bieżącą wodą i osuszenia ręcznikiem papierowym. Następnie mieszamy musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy boczek z każdej strony. Odstawiamy na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.

Reklama

Następnie boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Warto co jakiś czas obrócić mięso, aby równomiernie się upiekło.

Dwa kawałki boczku pieczonego położone na sobie na drewnianej desce
canva.com

Jak podawać boczek pieczony?

Boczek pieczony można podawać na wiele sposobów. Można go podać na gorąco lub na zimno, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Najczęściej jednak boczek pieczony podaje się na ciepło, jako danie główne.

Reklama

Do boczku pieczonego najlepiej podać ziemniaki, surówki lub pieczywo.

Porady dotyczące pieczenia boczku

Aby boczek pieczony był soczysty i aromatyczny, warto pamiętać o kilku poradach:

  1. Wybierz dobry jakościowo boczek wędzony. Im lepszy jakościowo boczek, tym lepszy smak potrawy.
  2. Przed pieczeniem boczek warto zamarynować. Dzięki temu mięso nabierze smaku i będzie bardziej soczyste.
  3. Podczas pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso, aby równomiernie się upiekło.
  4. Po upieczeniu warto zostawić boczek na kilka minut w wyłączonym piekarniku, aby mięso odpoczęło i nabrało soczystości.
  5. Przed podaniem kroimy boczek na plasterki lub kawałki, aby dało się go łatwiej zjeść.

Beczek, który rozpływa się w ustach

Boczek pieczony to pyszne danie, które możemy przygotować w domu w prosty i szybki sposób. Warto pamiętać o kilku poradach, aby mięso było soczyste i aromatyczne.

Podając boczek pieczony, możemy zastosować wiele różnych dodatków, takich jak ziemniaki, surówki czy pieczywo. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama