canva.com

Penne z orzechowym pesto i serem – pomysł na szybki obiad

W przypadku gdy masz ochotę na szybki i smaczny obiad, warto postawić na makarony. Dziś chcemy Ci zaproponować penne z orzechowym pesto i serem. To danie jest wręcz banalnie proste a do granic możliwości pieści smakowe kubki. No co tu dużo mówić – to po prostu kulinarny orgazm. Jak przygotować to wyjątkowe, choć tak proste danie? Sprawdź!

Penne z orzechowym pesto i serem – składniki Skoro penne, to i odpowiedni makaron. Jeśli nie masz go w domu, koniecznie się w niego zaopatrz. A co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

  • 200 g orzechów włoskich – oczywiście obranych
  • Ser o wyrazistym smaku – my polecamy parmezan (około 4 łyżki)
  • Około 200 g boczku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa – kilka łyżek
canva.com

Penne z orzechowym pesto i serem – przygotowanie

Jak widzisz, to danie nie jest zbyt wymagające w kwestii składników. W dodatku smakuje raczej każdemu. Prezentuje się pięknie, a nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych do przygotowania.

Jak przygotować szybki obiad? Na początek gotujemy makaron. Przypilnuj, by się nie rozgotował bo wtedy danie straci na smaku i wyglądzie. Orzechy włoskie obieramy ze skorupek i umieszczamy je w kielichu blendera (lub w miseczce czy słoiku, jeśli masz blender ręczny). Dodajemy parmezan oraz 5-6 łyżek oliwy. Wszystko razem blendujemy na możliwie jak najbardziej gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Boczek podsmażamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Dodajemy do niego odcedzony makaron. Wykładamy na talerz. Nasze pesto może wymagać dolania odrobiny wody, by je rozcieńczyć. Układamy je na makaronie. Możemy dodatkowo posypać serem i ułożyć kawałeczki orzechów. Wszystko posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł