Pieczarki marynowane: Proste, smaczne, zdrowe!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na pieczarki marynowane
Oto przepis na pyszne i aromatyczne pieczarki marynowane:
- 500 g malutkich pieczarek umyj i osusz.
- Przygotuj marynatę: w rondelku zagotuj 1 szklankę wody, 1 szklankę octu, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru oraz zioła i przyprawy według uznania (np. liście laurowe, pieprz, czosnek).
- Do gotującej się marynaty dodaj pokrojone pieczarki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Przełóż pieczarki wraz z gorącą marynatą do słoika i odstaw do ostygnięcia.
- Pieczarki marynowane można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Twoje pyszne pieczarki marynowane są gotowe!
Jak podawać pieczarki marynowane?
Pieczarki marynowane to świetny dodatek do kanapek, sałatek oraz mięs. Możesz je również podać jako przekąskę na przyjęciu lub jako dodatek do kieliszka wina.
Jeśli chcesz podać pieczarki marynowane w bardziej oryginalny sposób, możesz wykorzystać je do przygotowania:
- Pikantnych tortilli z pieczarkami marynowanymi, serem i sałatą.
- Kanapek z pieczarkami marynowanymi, pomidorem i rukolą.
- Pizzy z pieczarkami marynowanymi, szynką i serem.
Porady na temat przygotowania pieczarek marynowanych
Oto kilka porad, które pomogą Ci przygotować najlepsze pieczarki marynowane:
- Wybieraj świeże i jędrne pieczarki.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, możesz dodać do marynaty więcej przypraw.
- Przed podaniem pieczarki marynowane możesz udekorować świeżymi ziołami lub posypać startym serem.
- Pieczarki marynowane można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale pamiętaj, że im dłużej się przechowują, tym bardziej miękną.
Pieczarki przez cały rok
Pieczarki marynowane to pyszna i aromatyczna przekąska, którą możesz podać na wiele sposobów. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak z pewnością Cię zachwyci. Pamiętaj, aby wybierać świeże i jędrne pieczarki oraz eksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami. Smacznego!